Görögország beavatkozik a migránskvóta miatti perbe

2016-03-03 19:33:26
Görögország beavatkozik abba a perbe, amit Magyarország indított az Európai Bíróságon az EU által előírt migránskvóta miatt. Lázár János a lépést Magyarország-ellenesnek minősítette. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azt követeli, hogy a többi EU-tagállam vegye át a Görögországban rekedt migránsokat. A magyar kormány közben a román határ megerősítésére készül.

A görögök beavatkoznak a kvótaperbe

Beavatkozik Görögország abba az Európai Bíróság előtti perbe, amit Magyarország a migránsok elosztásáról szóló tanácsi határozat miatt indított. Lázár János a csütörtöki kormányinfón Magyarország-ellenesnek minősítette a lépést, és azt mondta: Görögország bevándorlókat akar rákényszeríteni Magyarországra. 

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő egyébként épp csütörtökön fogadta Athénban Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét. Görögországban az utóbbi időben menekültek ezrei torlódtak fel, miután a balkáni országok és Ausztria is csak néhány-száz menedékkérőt enged be naponta. Ciprasz azt követelte, hogy az EU-tagállamok vegyék át a Görögországban rekedt migránsokat, mert Görögország sokkal nagyobb terhet visel a menekültválságból, mint a többi tagállam – írja a FAZ.

Lázár: A migránskvótás népszavazás szuverenitási kérdés

Lázár a csütörtöki kormányinfón beszélt a kormány által indított kvótaellenes népszavazásról is: szerinte ez szuverenitási kérdés, mivel a migránskvóta érdemben befolyásolja minden magyar életét. Azt is kifejtette: a referendum ügyében a Kúriához forduló baloldali pártok meg akarják változtatni az ország nemzetiségi viszonyait.

A miniszter közölte: a visegrádi négyek meggyőződése, hogy a Balkánon egy második védvonal is szükséges Macedóniánál az illegális bevándorlás miatt. Hozzátette, hogy ma már Ausztria képviseli leghangosabban és legkarizmatikusabban a közép-európai álláspontokat. Magyarország kifejezetten kötelességének tartja az unió jogszabályainak betartását és határainak védelmét – hangoztatta, kifejtve: a bevándorlás kezelése eddig 80 milliárd forintba került, amiből az EU 3 milliárdot térített meg.

A román határon is jöhet a határzár

Lázár beszámolt arról is, hogy idén januárban és februárban összesen háromezer migráns érkezett a déli határhoz, s közülük mintegy 150-en vallották magukat szírnek. 

A jövő heti kormányülés kiemelt napirendi pontjaként hivatkozott a szerb és horvát határzár fizikai és személyi megerősítésére és a román határzárral összefüggő előkészületekre. Az egyre türelmetlenebb, agresszívebb bevándorlók „lábbal akarják taposni” az európai törvényeket – értékelt, hozzátéve: a honvédség különböző csoportjai már bekapcsolódtak a határvédelembe.

Lázár ugyancsak a következő kormányülés témái között említette befogadóhelyek – köztük a nagyfai létesítmény - bezárását, a déli határszakaszon bevezetett válsághelyzet fenntartását és azt valószínűsítette, hogy szükség lehet annak kiterjesztésére a román határszakaszra. „Azt gondolom, hogy a válsághelyzet még csak most kezdődik” – jelentette ki.