Orbán: Nem csinálunk Európát Magyarországból

2016-03-04 09:12:53
Nem fognak mindenféle menekültbandák a lányainkra és feleségeinkre vadászni, azaz nem csinál a kormány Magyarországból Európát – szögezte le Orbán Viktor az állami rádiónak adott pénteki interjújában. A miniszterelnök egyebek mellett arról is beszélt a Saul fia sikere kapcsán: Andy Vajna az egyik legbátrabb magyar amiatt, ahogy rendet tett a filmfinanszírozás körül.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában adott interjút a magyar kormányfő. Orbán Viktor szembehelyezkedett Angela Merkel azon kijelentésével, hogy Európának egységesnek kell lennie a menekültügyben. A miniszterelnök szerint ugyanis megfelelőbb stratégia külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni. A cselekvés érdekében pedig Magyarországnak fel kell vállalnia a migránsokkal szembeni védekezés teljes költségét, hiszen az Európai Unió pénzügyileg nem járul ehhez hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország volt az első nemzetállam, amely önállóan cselekedett, ezért ma Magyarország a legvédettebb állama az EU-nak. A kormányfő az interjúban érthetetlennek nevezte, hogy Görögország miért tűrte, hogy Törökország felől milliószám lépjenek át a területére ellenőrzés nélkül. Az is érthetetlen szerinte, hogy a szigetekre érkezőket a görögök miért szállították tovább a szárazföldre. Orbán Viktor úgy összegzett: Görögország megsértette a schengeni megállapodást, mégis „valakik”, például a németek, állandóan megvédték.

A miniszterelnök szerint a probléma nem Oroszországgal van – hiszen már a nagyhatalom szíriai bombázásai előtt is jöttek menekültek – hanem a menekültekkel, akik az ázsiai országokból jöttek. Magyarország azonban biztonságos hely marad a miniszterelnök szerint. „Itt nem lesznek kerítésáttörések, bevándorlózendülések, felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak vadászni mindenfajta bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra” – jelentette ki a miniszterelnök. A kormány azonban nem csinál Magyarországból Európát ebből a szempontból legalábbis – hangsúlyozta Orbán.

Az EU-csúcsról: nem írt alá semmit, ami a kvótára vonatkozik

A jövőről fog szólni a népszavazás, amely a menekültkvótáról szól – emelte ki a miniszterelnök. Márciusban lesz ugyanis a következő uniós csúcs, amely a migránsok állandó szétosztásáról fog szólni, a népszavazáson pedig a magyar polgárok indulnak harcba Brüsszel ellen. Magyarország pedig készen áll arra, hogy megvédje álláspontját, hiszen elég erős, hogy javaslatokat tegyen Brüsszelnek, ezt támasztják alá a gazdasági mutatói is.

Az előző, kvótáról szóló EU-csúcsra vonatkozóan elmondta Orbán, hogy nem írt alá semmit a kvótára vonatkozóan és nem is fog a jövőben. Ebben az ügyben Szlovákiával együtt az Európai Bírósághoz fordultak.

A várható kihívásokról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy, ha a macedónok nem tudják feltartóztatni a menekültáradatot, akkor fokozni kell Magyarország határvédelmét. Mivel a migránsok Románia felé fordulhatnak, ezért fel kell készülni arra, hogy három hét alatt kerítést húzzanak a teljes román-magyar határ mentén.

A Saul fiáról: Andy Vajna rendet vágott a filmpiar káoszában

Végül az Oscar-díjas Saul fia című filmről beszélt, felidézve: a kormány 2010-ben „teljes jogi és pénzügyi káoszt” vett át a filmfinanszírozás területén. Nehéz volt rendet tenni, „Andy Vajna nevét nem tudjuk megkerülni, aki az egyik legbátrabb magyar, aki vállalta azt a munkát, hogy ebben a darázsfészekben megpróbál békét, igazságosságot és alkotó légkört teremteni” – fogalmazott.

Majd közölte: az új rendszerben készült magyar filmek az elmúlt években 130 elismerést kaptak a világban. „Ezeknek kiemelkedő, nagy hegycsúcsa a Saul fia” – mondta Orbán Viktor, aki gratulált a film rendezőjének és a teljes stábnak.