Faymann: Felelőtlenség lenne a közös európai megoldásra várni

2016-03-06 13:28:40
Két héttel korábban még a migránskérdés európai megoldását szorgalmazta az osztrák kancellár, egy vasárnapi lapinterjúban azonban már úgy fogalmazott: felelőtlenség lenne továbbra is a közös európai megoldásra várni, ezért továbbra is fenntartja Ausztria, hogy maximum 80 menedékkérelmet lehet beadni naponta. A védelmi miniszter szerint Ausztriának ki kellene maradnia a migránsok uniós szintű elosztásából.

A németek fogalmazzanak világosan, és legfeljebb 400 ezer migránst engedjenek be!

Legfeljebb négyszázezer menekültet kellene befogadnia Németországnak Werner Faymann osztrák kancellár szerint, aki erről egy vasárnapi lapinterjúban beszélt. A kancellár a Kurier című osztrák lapnak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy amíg Németország „nem fogalmaz világosan, addig a menekültek továbbra is azt fogják gondolni, hogy nekiindulhatnak Európának. „Emberek millió mérlegelik ezt jelenleg – mondta a kancellár. Ha Európa osztrák mintára határozná meg a beengedhető menekültek számát, akkor kétmillió migránst tudna elhelyezni – vélte Faymann.

Az osztrák intézkedés szerint idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be. Az osztrák kormány döntését Németország és az EU is bírálta. Faymann kijelentette, hogy a kritikák ellenére Ausztria következetes marad, és kitart a határozata mellett. 

Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi történhet júliusban vagy augusztusban, amikor az unió külső határa továbbra sem működik, és az embereket ugyanúgy átengedik – mondta a kancellár. Faymann szerint amikor Ausztria szeptemberben megnyitotta a határait, az „rövid ideig tartó szükségmegoldás volt csupán. „Már rögtön a kezdetekkor mondtam, hogy vissza kell térni a normális állapotokhoz, csökkenteni kell a menekültek számát, és közös európai megoldásra van szükség – jelentette ki. Számos uniós tagállam arra hagyatkozott, hogy Németország, Ausztria és Svédország befogadja a menekülteket – mondta Faymann, hozzátéve: azonban kiderült, hogy az uniós megoldás nem elegendő, és teljes mértékben hiányzik az országok szolidaritása is. 

A kancellár szerint felelőtlenség lenne, ha ő továbbra is az uniós megoldásra várna. Úgy vélte: döntésével nem okozott senkinek sem kárt, csupán az ország érdekeit követi. „Kormányfőként ez a feladatom – szögezte le. Februárban egyébként Faymann még úgy fogalmazott: „mindig azok táborába tartoztam, akik az európai megoldást szorgalmazzák és teszik ezt ma is”.

Ausztria eddig is „oroszlánrészt” vállalt, nem akar részt venni az elosztásban

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter az Österreich című napilap vasárnapi számának adott interjúban úgy vélte, hogy az uniós elosztásban nem kellene részt vennie Ausztriának, hiszen már eddig a feladatok „oroszlánrészét” teljesítette. Szerinte ha Ausztria Görögországból fogadna be menekülteket, akkor annak „rossz üzenete lenne”. A nyilatkozatban aláhúzta: a menekültek hiánytalan regisztrációjára van szükség, és be kell szüntetni a migránsok átengedését. 

Az osztrák belügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint Ausztria 20 tonna segélyszállítmányt küld Görögországba a menekültek megsegítésére. A Vöröskereszt bécsi raktárában jelenleg mintegy 600 összecsukható matracos ágy, 70 hálózsákos kempingágy, 800 tisztálkodó csomag és 1500 szivacsmatrac gyűlt össze, ezeket a következő héten szállítják a migráció sújtotta görög területekre.