Félbeszakadt az EU-csúcs

2016-03-07 20:29:41
A magyar miniszterelnök megvétózta azt a javaslatot, ami közvetlenül telepítene át menekülteket Törökországból, emiatt félbe is szakadt a brüsszeli csúcstalálkozó – ezt közölte az MTI. Az Index már rögtön ezt követően azt írta: nem Orbán Viktor volt az egyedüli, akinek gondja volt a javaslattal. A 444 is szintén arról írt, hogy más tagállamok számára is elfogadhatatlan a törökök által bedobott új javaslatcsomag, ugyanakkor megjegyezték azt is: mivel még nem volt döntési helyzet, így nem is volt mit megvétózni, tehát az MTI hírrel ellentétben valójában egyelőre csak ellenzésről van szó.

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak – értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn.

Az Index azt írja: nem csak Orbán Viktor emelt kifogást a javaslatcsomag ellen, és a magyar miniszterelnök nem is csak az áttelepítést ellenzi. A portálnak egy tanácsi diplomata azt mondta: jelenleg nincs döntési helyzet, mivel az új javaslatokat több vezetőnek saját hazájában is jóvá kell hagyatnia.

Az Európai Tanács elnökének szóvivője szerint azért tartanak szünetet, hogy átdolgozzák a megállapodástervezet.

A 444 brüsszeli forrásai szerint egyébként a vétó nem jó kifejezés a kialakult helyzetre, ugyanis egyelőre nincs mit megvétózni, mivel a napirend még nem tart ott, csak most szövegezik az új török javaslatot, amit egyébként a magyar kormányfő mellett mások – így Ciprus, Görögország és a közép-európai tagállamok vezetői – is elfogadhatatlannak tartanak. De az olaszok is úgy tálalták a történteket, hogy ők voltak azok, akik vétóztak.

Tovább dolgoznak a javaslaton

Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este. Ugyanakkor a legfrissebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel vacsoráznak. Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

Ez kérik a törökök

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.