A csalódott migránsokból szervezhetnek terrorista sejteket

2016-03-09 15:30:29

Alain Rodier
Index
Azok a migránsok, akik már eljutottak Európába, olyan közeget alkotnak, amelyben az aktivisták újabb híveket toborozhatnak. Interjú.

Milyen a kapcsolata a franciaországi vagy a belga szervezett bűnözésnek a dzsihadistákkal? 

A szervezett bűnözés jelenléte állandó Európában. A Szovjetunió szétesésével meg is erősödött, a Kelet-Európából származó transznacionális bűnözői szervezetek (OCT) Nyugat-Európába is betették a lábukat. A céljaik eléréséhez minden eszközt bevetnek, mindenekelőtt a keletről nyugatra irányuló fegyverkereskedelemben jelennek meg importőrként, nem beszélve az emberkereskedelemről. Korábban a kelet-európai OCT-k azokat a nagy bűnbandákat szolgálták ki, amelyek páncélozott pénzszállító autókat akartak megtámadni.

Napjainkban a veszélyeztetett városnegyedek drogterjesztéssel foglalkozó bűnbandái is a fegyverkereskedők klienseivé váltak, mivel ezek a bandák háborúval jutnak csak új területhez. Ezen az úton jutottak hozzá a fegyverekhez az iszlám radikális aktivisták is, akiknek a nagy része a külvárosi bűnözői körökből jön, ahol ezek a fegyverek beszerezhetők.

Ám a legtöbb esetben szervezett bűnszervezeteknek nincs közvetlen kapcsolatuk az iszlamistákkal, mert a szervezett bűnözők nem akarnak maguknak figyelmet, a diszkréciót keresik, utóbbi ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjenek. Csakhogy más a helyzet a külvárosi bűnbandákkal. Utóbbiak egyes tagjai áttértek a radikális iszlám világba, de közben magukkal vitték a bűnözői tudásukat és kapcsolatrendszereiket, alvilági ismeretségeiket.

Emellett nem ritka, hogy egy iszlám aktivista köztörvényes bűncselekményt hajt végre. Éppen ezért jutnak hozzá fegyverekhez, főleg Belgiumban, amely egy kikerülhetetlen kereszteződése a Kelet-Európából érkező szervezett bűnözésnek. Belgium földrajzi helyzete a magyarázat arra, miért lett egyfajta európai „kereszteződés”, amely minden piacra, így az illegálisra is érvényes.  (...)

A párizsi merényletek után ön azt nyilatkozta, hogy a migráció és a terrorizmus között nincsen kapcsolat. Hasonló véleményeket lehet hallani német hírszerzési körökből is, miközben egyre több vezető politikus hangoztatja, hogy márpedig van kapcsolat. 

Az alaphelyzet az, hogy egy terroristát sokkal egyszerűbb és biztonságosabb nem a migránsok közé vegyülve, hanem repülővel, kerülőúton keresztül Európába juttatni. Egy terrorista olyan befektetés, amit a főnökei nem akarnak egyszerűen elpazarolni, márpedig ha a migránsok között rejtik el, akkor például belefulladhat a Földközi-tengerbe. Viszont azok a migránsok, akik már eljutottak Európába, olyan közeget alkotnak, amelyben az aktivisták újabb híveket toborozhatnak. Főleg azért, mert sok migráns nagyon csalódott lesz abban a fogadtatásban, amiben Európában részesül.

Ezenkívül sok férfi migráns tudja, hogyan kell használni a fegyvereket, ezt ugyanis különböző táborokban megtanították nekik. Mindez megkönnyíti azt is, hogy terroristává képezzék őket. Éppen ezért valószínű, hogy szépen lassan olyan terrorista sejtek fognak megalakulni, amelyekbe a felháborodott, csalódott migránsokat szervezik majd be tapasztalt aktivisták.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.