Az ígéret földje

2016-03-10 08:53:17

Aczél Endre
Népszabadság
Európa „megtelt”, és az erejéből pillanatnyilag annyira futja, hogy menekülttáborokat épít. Hogy a lakóikkal mit kezd, arról fogalma sincs.

Európa »megtelt«, és az erejéből pillanatnyilag annyira futja, hogy menekülttáborokat épít. Hogy a lakóikkal mit kezd, arról fogalma sincs. »Szűri« a menedékre jogosultakat, de ez a processzus olyan ütemben halad – csakúgy mint a visszatelepítés – hogy évtizedig nem lesz képes szabadulni a nála »kempingező« embertömegtől.

Egy évvel ezelőtt az önbizalommal teli Németország kancellárja kiadta a jelszót: »csak gyertek!« Mert a németek annyi mindennel megbirkóztak – a múltjukkal, az országegyesítéssel –, hogy nem mérték fel, mit vesznek a nyakukba. Mára ez az önbizalom elpárolgott. És itt van a bajok gyökere: Merkel megrendült magabiztossága. Innen származik az uniós szolidaritásra, a tehermegosztásra való szüntelen hivatkozás. Amiben egyébiránt nincs kivetendő. Az euró az unió egyik talpköve. Orbán az egyik rossz szelleme. Adni nem adna (bár bevallja, hogy a »török alapba sajnos be kell tennünk pénzt«), de kér.

Vannak szövetségesei. Például Cameron. Egy olyan unió ábrándját kergetik, ahol nincs szolidaritás, csak egyéni haszon, és ahol mindenki azt tesz, amit akar. Mintha nem tartoznánk össze.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.