Nem hálás Ausztriának Angela Merkel

2016-03-10 10:35:20
Tartósan zárva marad a balkáni migrációs útvonal Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint. Angela Merkel német kancellár szerint viszont ez nem megoldás. „Nem vagyok hálás Ausztriának” – mondta Merkel.

A balkáni migrációs útvonal tartósan zárva marad – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter csütörtökön a Die Welt című német lapnak. Angela Merkel német kancellár egy rádiónyilatkozatban úgy vélte, ez nem megoldás, és ismét bírálta Ausztriát.

A balkáni migrációs útvonal nem nyílhat meg újra, a menekültek „ellenőrizetlen tömeges beáramlását a múlt részévé kell tenni” - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner a Die Welt hírportáljának adott nyilatkozatában. Úgy vélte, hogy az útvonal lezárásáról a „józan ész szövetsége” gondoskodott. E szövetség tagjait szerinte az a kívánság egyesíti, hogy „legyen végre rend a menekültkáosz helyett Európában”

A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa szerint világosan jelezni kell a migránsoknak, hogy nem érdemes saját szakállukra nekivágniuk Európának. Amennyiben az Európai Unió „következetesen jelzi, hogy nincs többé ellenőrizetlen tömeges beáramlás Közép-Európába, akkor a Törökországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomás is csökken majd” – fejtette ki.

Ez az egyetlen megoldás, minden más azzal jár, hogy még több ember érkezik. A „hamis remények” táplálásának folytatása csak arra lenne jó, hogy továbbra is ezrek induljanak útnak „azzal az elvárással, hogy kiválaszthatják maguknak a gazdaságilag legvonzóbb országot” – mondta Johanna Mikl-Leitner. Egyesek szerint a német kormány titokban örül annak, hogy az osztrák kormány gondoskodott a balkáni migrációs útvonal lezárásáról. Angela Merkel kancellár szerint ez tévedés.

„Nem vagyok hálás Ausztriának”  mondta a kormányfő kedden a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság rádiójának adott interjúban. „Nem találom szerencsésnek az egyoldalú intézkedéseket” – tette hozzá. A kancellár egy szerdán késő este sugárzott másik rádióinterjúban ismét bírálta Ausztriát. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak azt mondta, hogy nem megoldás határkerítésekkel lezárni a balkáni útvonalat.

„Az a személyes véleményem, hogy Ausztria egyoldalú döntése, amelynek hatására a balkáni országok is döntéseket hoztak, azt eredményezi ugyan, hogy kevesebb menekült érkezik hozzánk, de a másik oldalon nagyon nehéz helyzetbe hozza Görögországot” – emelte ki Angela Merkel.

Amennyiben nem sikerül megegyezni Törökországgal, vagy nem sikerül beindítani a menekültek uniós tagországok közötti elosztását, Görögország nem tudja tartósan viselni a terheket, vagyis „nem oldja meg a problémát, hogy valaki hoz egy döntést”. „Olyan döntésre van szükség, amely mind a 28 országnak megfelel” – mondta a német kancellár.