Szlovénia migránsokat vesz át Olaszországtól és Görögországtól

2016-03-10 16:40:11
Több mint ötszáz menekültet vesz át Szlovénia Olaszországtól és Görögországtól – jelentette ki Boštjan Šefic csütörtökön a szlovén kormány ülését követően. A belügyminisztérium államtitkára szerint átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén döntést hozott 576 menekült átvételéről Olaszországtól és Görögországtól –közölte Boštjan Šefic, a belügyminisztérium államtitkára a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Az államtitkár kijelentette: az átköltöztetések már áprilisban megkezdődnek, és 2017 szeptemberéig tartanak. Hozzátette, hogy átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába, reményeik szerint családok, akik menekültközpontokban lesznek elhelyezve.

Az 576 főn túl az idén 20 menekültet is fogad Szlovénia a harmadik világból közvetlen átköltöztetéssel. Míg az 576 fő nem rendelkezik menedékjoggal, és kérelmüket Olaszországban és Görögországban nyújtották be, addig az állandó tartózkodásra Szlovéniába érkező 20 főnek már van menekültstátusa – hangsúlyozta.

Az olaszok és a görögök dönthetnek, kit küldenek

Šefic arról is beszélt, hogy Olaszország és Görögország maga dönti el, kit küld Szlovéniába, ugyanakkor Szlovénia minden menekültet biztonsági ellenőrzésnek vet alá, és amennyiben úgy ítéli meg, fenntartással élhet a befogadással szemben. Szlovéniának nagy kihívást jelent, hogy megfelelő tolmácsokat biztosítson a menedékkérelmek elbírálásához, hiszen a migránsok számos országból érkeznek, például Szíriából, Irakból, Eritreából és a Közép-afrikai Köztársaságból –jelezte az államtitkár.

Šefic kifejtette, hogy azok, akik megkapják a menedékjogot Szlovéniában, „integrációs otthonokba” kerülnek Ljubljanában vagy Mariborban, és integrációs programokban kell részt venniük, ami egy évig tart. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, és minden segítséget megkapnak az államtól – mondta, hozzátéve: „öt év után ugyanakkor elvárjuk, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa még szeptember 22-én minősített többséggel döntött arról, hogy Görögországból és Olaszországból 160 ezer menedékkérőt telepítenek át az EU más tagállamaiba a szükséges menekültügyi eljárás lefolytatására. Szlovénia megszavazta a döntést, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenezte, később Budapest és Pozsony az Európai Bíróságon meg is támadta a menekültkvótára vonatkozó rendeletet.