Kisrepülővel szállító embercsempészeket fogott a rendőrség

2016-03-18 11:33:26
Propelleres kisrepülővel csempészett menekülteket Olaszországba az a csempészbanda, akiket pénteken fogott el Görögországban a rendőrség. A Földközi-tenger felett vezető út fejenként akár 7500 euróba kerülhetett a menekülteknek.

A dél-görögországi Mesolongi városában fogták el azt a kilenc embercsempészt, akik kisrepülővel juttattak menekülteket Olaszországba a Földözi-tengeren át. Egy negyvenhét éves iraki férfit gyanúsítanak a csempészbanda vezetésével, és köztük van a korábbi mesolongi polgármester is. A csempészek Athénban és környékén kínálták szolgáltatásukat a menekülteknek.

A rendőrség szerint 4500-7500 euróba került egy út a Földközi-tengeren át Itáliába. A banda néhány hónap alatt feltehetőleg 400 000 eurót keresett. Mióta Macedónia lezárta a határait Görögország felé, megnőtt a kereslet a csempészrepülők iránt. Csak az utolsó két hétben háromszor szállt fel a gép menekültekkel a fedélzetén.

A rendőrség a repülő mellett 34 000 euró készpénzt, két autót, hétszáz gramm kanabiszt és lőszert is lefoglalt. További tettesek - három olasz és egy görög - után még folyik a nyomozás.