Európa törvényei

2016-04-01 07:37:27

Somfai Péter
Népszava
A nyugati féltekén lelkiismerete szerint gyakorolhatja mindenki a vallását, de ahogyan a keresztyéneknek a templomaik, a zsidóknak a zsinagógáik, úgy a muszlimoknak a mecseteik falai közé kellene visszaszorítaniuk a hitéletet.

„A nyugat-európai mecsetekben elégedetlenséget szító imámok pontosan tudhatják, akkor lehetne jogalapjuk az iszlám tradíciónak elfogadtatására, ha ők is arra biztatnák híveiket, kövessék ugyan Mohamed tanításait a lakás falai között, őrizzék akár az ezeréves hagyományokat is, de kilépve a hétköznapok világába alkalmazkodniuk kell Európa szokásaihoz. A nyugati féltekén lelkiismerete szerint gyakorolhatja mindenki a vallását, de ahogyan a keresztyéneknek a templomaik, a zsidóknak a zsinagógáik, úgy a muszlimoknak a mecseteik falai közé kellene visszaszorítaniuk a hitéletet.

Nem véletlenül keltett Németországban és Franciaországban egyaránt heves vitákat a nők fejkendő viselete a munkahelyeken, az iskolákban. Amit az elkülönülés, a női jogok csorbításaként értelmezték, akik a tiltását szorgalmazták. Azt akarták, hogy akik a világnak ezen a fertályán élnek, kénytelenek legyenek elfogadni a nők közéleti egyenjogúságát, a világi bíráskodás törvényeit. Általában az európai népek törvényeit.

Meg kell ezt érteniük a belga és a francia gettókban felnevelkedett, »börtöniskolákba«járt, radikális fiataloknak, és azoknak a százezreknek is, akik a háború elöl menekülve új hazát keresve csak most érkeztek közénk. Ha erre képtelenek, aligha fogják megtalálni a helyüket Európa demokratikus országaiban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.