Tusk szerint problémás az EU-török megállapodás

2016-04-13 12:34:11
Jogi és etikai problémákat vet fel az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás Donald Tusk szerint, ugyanis nincsenek egyszerű és kényelmes megoldások, melyek megállítanák a bevándorlás áramlását. Az Európai Tanács elnöke kiemelte: a török-EU megegyezés a líbiai migrációs útvonal megerősödésével járhat.

A migrációs válság megoldása érdekében tető alá hozott EU-Törökország megállapodás jogi és etikai problémákat vet fel – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésének vitáján, szerdán. A lengyel politikus véleménye szerint a megállapodás aláírói mindent megtettek az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében, de minden attól függ, hogyan hajtják végre az egyezséget.

A Törökországgal kötött megállapodás nem tökéletes. Annak kockázataival és gyengeségeivel tisztában vagyunk” – fogalmazott. Nincsenek kényelmes és egyszerű megoldások, amelyek meg tudnák állítani a bevándorlók áramlását – mondta. Kijelentette, hogy a nyugat-balkáni útvonal lezárása későn meghozott intézkedés volt azt követően, hogy északabbra fekvő országok kénytelenek voltak lezárni határaikat a migránsok előtt. Hozzátette, hogy a megállapodás létrejötte – amelynek fő célja, hogy véget vessen az illegális, ellenőrizetlen beáramlásnak és egy esetleges politikai káosznak Európában – megelőzte a schengeni rendszer összeomlását.

Európa számára politikai katasztrófával járna, ha a „jobboldali radikalizmus győzedelmeskedne” és megszűnne a határok nélküli utazás lehetősége azáltal, hogy nem sikerül biztosítani a külső határok védelmét – vélekedett. Tusk ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az EU-török megállapodás megerősítheti a líbiai migrációs útvonalat. Hozzátette, nem lehet ugyanazokkal az eszközökkel kezelni az Észak-Afrika irányából érkező migrációs nyomást. Tusk aggasztónak nevezte az utóbbi időben, mennyi migráns érkezik Líbiából, ezért összefogásra szólított fel a Máltának és Olaszországnak nyújtandó segítségnyújtásban.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.