Rétvári: Ne a migránsokra, hanem a saját jólétünkre költsünk!

2016-04-19 09:15:12
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára szerint kétszázmilliárd forintba kerülne nekünk, ha a menekülteket az uniós kvóta alapján Magyarországra telepítenék. A kereszténydemokrata politikus szerint inkább az egészségügyre, a családokra és az oktatásra kellene költenünk, sem mint a bevándorlókra – írja a Magyar Idők.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy becsülte, hogy kétszázmilliárd forintba kerülne a migránsok kvóta szerinti „betelepítése”, mivel az Európai Unió vélhetően egyetlen fillérrel sem járulna a költségekhez hozzá. Az összeg nagyjából megegyezik a pedagógus-életpályamodell bevezetésének költségeivel vagy a bankadóból befolyó legmagasabb összeggel – mondta a politikus a Magyar Időknek.

Az államtitkár szerint a betelepítéssel járó költségek az olyan jóléti kiadásokat veszélyeztetik, amelyeket egyébként a kormány az egészségügyre, a családok támogatására, a szociális ellátásra, vagy az oktatásra költene. Rétvári szerint el kell dönteni, hogy gazdasági bevándorlókat támogatunk, vagy a saját jólétünket.

Az államtitkár hozzátette: nem a bevándorlókkal akarják megoldani az ország demográfiai problémáit, de a bevándorlók a gazdaság számára sem jelentenek megoldást, hiszen képzetlenek, valamint nem is akarnak integrálódni.

Rétvári Bence számos statisztikával igyekezett állításait alátámasztani: Dániában a migráns férfiaknak húsz százaléka, a nőknek pedig mindössze öt százaléka helyezkedett el négy év dániai tartózkodás után. Svédországban a bevándorló nők kétharmada öt év alatt sem talált magának állást. Az államtitkár állítása szerint, a német börtönökben minden harmadik ember migráns, miközben az ország lakosságának csupán tíz százaléka bevándorló. Svájcban pedig minden negyedik ember migráns, a börtönökben pedig az elítéltek 73 százaléka bevándorló.