Automatizált lőtornyokat épít a szír határra Törökország

2016-05-30 20:49:07
Háromszáz méterenként automatikusan tüzelő intelligens tornyokat állít fel Törökország a szír határon az illegális határátkelések megakadályozására. Ha valaki 300 méterre megközelíti a török határt, a torony három nyelven figyelmezteti a terület elhagyására, majd ha nem teszi ezt meg, elkezd rá lőni.

Törökország intelligens tornyok építésébe kezd a török-szír határon, írja a Yeni Safak angol nyelvű kiadása. Háromszáz méterenként helyeznének el egy olyan katonai objektumot, ami képes lenne mozgás észlelése esetén automatikusan is tüzelni. A török kormány ezt azzal indokolta, hogy rengeteg az illegális határátlépés ezen a részen.

Törökország a szír határ nagyrészét már most lezárta drótkerítéssel vagy betonfallal. Az intelligens tornyoknak nevezett objektumok ezt a határzárat tennék „teljessé”.

A török katonai eszközöket gyártó ASELSAN nevű cég által szállított tornyok gépfegyverekkel, hőkamerákkal és riasztórendszerrel vannak ellátva. Utóbbi akkor aktiválódik, ha valaki 300 méterre megközelíti a török határt. Az intelligens torony hangszórója ekkor három nyelven figyelmezteti az illetőt arra, hogy azonnal hagyja el a területet. Ha ő ezt nem teszi meg, a torony automatikusan lőni fog rá.

A tornyokat Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa and Mardin régiókban is telepítik.