Aggódik az ENSZ a szerb-magyar határon várakozó migránsokért

2016-07-08 20:39:43
Romlik a szerb-magyar határnál rekedt migránsok helyzete, többen pedig arról számoltak be, hogy a magyar hatóságok nem egedik, hogy átadják nekik a menedékjogi kérelmeiket – közölte pénteken az ENSZ szerbiai képviselete.

Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének szerbiai képviselete pénteken, mert szerinte romlik a szerb-magyar határon várakozó migránsok helyzete, számuk két nap alatt megduplázódott, és többen is arról számoltak be, hogy a magyar hatóságok nem engedték, hogy átadják menedékjogi kérelmüket, és – mint fogalmaztak – „visszazavarták őket Szerbiába”.

A képviselet honlapján megjelent közlemény szerint 120 migráns jelezte, hogy nem tudta átadni kérelmét a magyar hatóságoknak. Az ENSZ közleménye szerint a nemzetközi jog értelmében minden menedékkérőnek joga van ahhoz, hogy belépjen annak az országnak a területére, ahol menedéket akar kérni. A migránsok azonban jelezték, nem tudták átadni kérelmüket, és visszaküldték őket Szerbiába. A magyar hatóságoknak naponta harmincan adhatják át menedékjogi kérelmüket, míg százaknak kell gyakran embertelen körülmények között akár hetekig is várakozniuk arra, hogy sorra kerüljenek.

Feltorlódtak a migránsok a határon

Az új magyar határrendészeti szabályozást követően, amely kedd éjfélkor lépett életbe, 1300-ra nőtt a határ szerbiai oldalán várakozók száma, főleg nők és gyerekek rekedtek Szerbiában. Néhány száz migránst a szerb hatóságok a szabadkai befogadóközpontban helyeztek el, ám mintegy 800-an a szabad ég alatt, a magyar tranzitzónán kívül várakoznak.

Arra is figyelmeztetett az ENSZ szerbiai képviselete: a szigorú intézkedések arra sarkallhatják a migránsokat, hogy veszélyesebb, illegális útvonalakat keressenek, és kitegyék magukat az embercsempészek kénye-kedvének. Halmozottan veszélyes helyzetben vannak a kísérő nélküli gyerekek – olvasható a közleményben.

Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos szerint a migránsok továbbra is a március eleje óta elvileg zárt balkáni útvonalat használják, csak most kisebb számban érkeznek az országba. Megfogalmazása szerint nem az a probléma, hogy többen jönnek, hanem hogy csökkent azoknak a száma, akik el tudják hagyni az országot.

A hivatalos adatok szerint Szerbián az év eleje óta 102 ezren, tavaly pedig az év során hivatalosan összesen valamivel több mint 600 ezren haladtak át.