Merkel: Az integráció támogatás, de egyben követelés is

2016-07-11 19:42:16
A német kancellár szerint bár érthető, hogy nehéz beilleszkedni egy új kultúrába, ám vannak bizonyos szabályok, amelyekhez mindenképpen tartania kell magát mindenkinek.

A német kormány YouTube-csatornáján rendszeresen megjelenő Merkel-interjúsorozat legújabb részében egy érettségiző lány kapta a mikrofonállvány szerepét. A német kancellár a nemrég elfogadott új integrációs törvény kapcsán fejthette ki gondolatait.

„Az új integrációs törvény mottója: támogatni és követelni” – mondta Merkel. A kancellár széles alapokon nyugvó integrációt képzel el: „Az integráció egyrészt egy ajánlat a hozzánk érkezett emberek számára, másrészt elvárás, hogy tanulják meg a német nyelvet és tartsák be törvényeinket.” Merkel szerint az integráció csak egy nyitott társadalomban lehet sikeres, példaként hozta fel a különféle integrációs kurzusokat, melyek egyfajta a bevándorlók felé tett ajánlatként értelmezendők a kancellár szerint.

„Aki idejön, annak tiszteletben kell tartania az alaptörvényünket, a törvényeinket, hogy nem lehet erőszakot alkalmazni, a vallásszabadságot, a szólás- és véleményszabadságot, és azt, hogy Németország mindezek miatt erős” – fogalmazott Merkel, hozzátéve, hogy bár érthető, hogy nehéz beilleszkedni egy új kultúrába, ám vannak bizonyos szabályok, amelyekhez mindenképpen tartania kell magát mindenkinek. Ilyen például a nők és férfiak közti egyenlőség.

Arról, hogy több menekült is kifogásolta, hogy disznóhúst szolgálnak fel az éttermekben és menzákon, Merkel azt mondta: ő tiszteletben tartja mások táplálkozási szokásait, ám ez nem vezethet ahhoz, hogy a disznóhúst kedvelőket korlátozzák kedvenc ételük fogyasztásában. „Sokszínű ételválasztékra van szükség, ám ez nem jelenti azt, hogy meg kelljen változtatnunk táplálkozási szokásainkat” – mondta a kancellár.