Ezt nektek!

2016-07-18 21:00:04

Kőszeg Ferenc
Népszabadság
Nem tudom, a társadalom tart-e már itt. De aki itt tart, az üzenhet Orbánnak bojkottal, kitöltetlen vagy zsebre vágott szavazólappal. Mindegyik változatnak ugyanaz a jelentése: Ezt nektek!

„A bojkott alternatívájaként nem jó megoldás Fodor Gábor ajánlata, hogy szavazzunk igennel. A hazug kérdés így hangzik: »Akar­ja-e, hogy az Európai Unió az Ország­gyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?« Erre azt válaszolnám Arany János nyomán: akarja a fene. De védelmet kívánok nyújtani a menekülőknek, kiknek az élete és szabadsága veszélyben forog. Erre kötelez a genfi egyezmény és azoknak a hozzátartozóimnak, barátaimnak az emléke, sorsa, akik 1938-ban a nácik elől, 1956-ban a szovjet megszállás, a forradalom brutális megtorlása elől menekültek külföldre, és találtak védelmet, otthont a nyugati világban. Nem szeretnék arra gondolni, hogy az orbáni mentalitás alapján a nyugati hatóságok Király Bélát vagy Pongrátz Gergelyt kitoloncolták volna országukból, kiszolgáltatva őket Nagy Imre és Mansfeld Péter gyilkosainak.

Aki elszánja magát erre, maradjon otthon, én is ezt teszem. De nekem már nincs sok kockáztatnivalóm. Viszont aki tart a következményektől, de semmi módon nem akarja támogatni Orbán idegengyűlöletre uszító, szégyenletes népszavazását, adjon le érvénytelen szavazatot: ne X-elje be se az igent, se a nemet, esetleg vágja zsebre a szavazólapot. Az 1985-ös választást értékelve az engedély nélkül megjelenő Beszélő így írt: »…a legkülönbözőbb társadalmi körökhöz tartozó emberek dicsekszenek, hogy nem mentek szavazni, egész munkahelyi kollektívák derítették ki boldogan, hogy egyikük sem volt, és a be nem dobott szavazócédulák gyűjtése – ifjúsági divattá lett. Úgy látszik, a mértéktelen választási propaganda túlpörgött, a társadalomnak egyszerűen elege lett belőle, és évtizedek szavazási rutinja után az emberek úgy érezték, ha nekik ennyire fontos a választás, a véleményünket viszont semmibe veszik, akkor mi is megmutatjuk: Ezt nektek!«

Nem tudom, a társadalom tart-e már itt. De aki itt tart, az üzenhet Orbánnak bojkottal, kitöltetlen vagy zsebre vágott szavazólappal. Mindegyik változatnak ugyanaz a jelentése: Ezt nektek!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.