Sarrazin szerint a magyar tranzitzónák lennének a követendő példa

2016-07-18 12:49:11
A bevándorláskritikus német botránykönyv-szerző Thilo Sarrazin úgy látja, a menedékkérőket egészen addig tranzitzónákban kell tartani, amíg megkapják a tartózkodási engedélyüket. Szerinte nem Németországban kell őket ellátni, hanem a lehető legközelebb ahhoz, ahonnan jöttek.

„Utópikus kísérlet, amely Németországot a felismerhetetlenségig megváltoztatja” – ezekkel a szavakkal értékelte Angela Merkel menekültpolitikáját Thilo Sarrazin, több német közéleti könyv szerzője, korábbi szocdem politikus egy múlt heti hamburgi beszélgetésen. A rendezvényen a Focus tudósítása szerint a bevándorlás és integráció iránt kifejezetten szkeptikus Sarrazin a jelenlegi számokkal példálózva, és azokból kiindulva próbálta felvázolni a jövő Németországát meghatározó gondokat. 

Sarrazin egyik beszélgetőpartnere, Farid Müller kairói születésű zöldpárti politikus szerint a botránykönyv-szerző módszere rossz: „Sarrazin megpróbálja a jövőben újrajátszani a migráció kapcsán felmerült múltbéli problémákat. Ezt hibásnak tartom, ez ugyanis azt jelentené, hogy nem tanultunk a múlt hibáiból.”

Sarrazin szerint a német kormány menekültpolitikájának megváltoztatása már csak egy apró dolog miatt is szükséges: mert az emberek ezt akarják. Szerinte a menedékkérőknek nem szabadna engedni, hogy Németországig eljussanak az unióban, a menekültek németországi ellátása helyett származási országaik közelében létrehozandó menekülttáborokra kellene költeni. Sarrazin úgy látja, a menedékkérőket egészen addig tranzitzónákban kell tartani, amíg megkapják a tartózkodási engedélyüket. A Focus tudósítása itt Magyarországot hozza fel példának: aki a magyar határon elhelyezett tranzitzónában tartózkodik, jogilag még nincs magyar területen, így amíg egy menedékkérelmet elbírának, addig az illető el van szigetelve, írja a lap.

A Focus szerint a beszélgetésen nem is Sarrazin, hanem a Wirtschaftswoche nevű gazdasági hetilap volt főszerkesztője, Roland Tichy képviselte a legradikálisabb nézeteket. Az újságíró szerint a német kormány tulajdonképpen a német társadalom alá szeretne egy új alsó réteget építeni. Tichy összeesküvés-elmélete szerint Merkel nem a menekülteken, hanem saját magának akart segíteni azzal, hogy befogadta őket, így ugyanis nyer magának egy új választói réteget. Az újságíró úgy látja, ez a lépés hosszú távon veszélyezteti a jelenlegi, főként migrációs háttérrel rendelkezők által alkotott alsóbb osztályokat, és az Egyesült Államokban jelenleg is megfigyelhető feszültségeket szül. A lap tudósítása szerint a hamburgi beszélgetés közönsége is inkább a két bevándorlásellenes felszólaló pártját fogta, a kérdések feltevésekor többen például annak is hangot adtak, hogy nem hisznek már a politikusoknak és a médiának.