Évtizedekig tarthat, mire a németek kitoloncolják az észak-afrikaiakat

2016-08-12 14:42:30
Csak Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában több mint kétezer észak-afrikai vár kitoloncolásra jelenleg, de a hazájuk blokkolja a hazatoloncolásukat. Ha ez így folytatódik, több mint 20 évig tarthat, mire mindegyikük távozik Németországból – mondta a tartomány szociáldemokrata belügyminisztere.

Felgyorsítanák a németek az országban illegálisan tartózkodó észak-afrikaiak hazatoloncolását, de a Magreb-országok nem igazán együttműködők ebben. Csak Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint kétezer olyan észak-afrikai van, akit ki kellene toloncolni, de ezt blokkolja a származási országuk.

Előfordul olyan, hogy csak négyen vannak a visszaszállító repülőjáraton. Ez nagyon kevés, ha így megy tovább, több mint húsz évig tart, mire mindenkit visszatoloncolunk” – mondta Ralf Jäger, a tartomány szociáldemokrata belügyminisztere. Hozzátette: más esetekben az útlevélpótló iratok beszerzése tart nagyon sokáig.

Most azzal próbálkoznak, hogy német hivatalnokok és tunéziai, marokkói, algériai kormányképviselők ülnek össze munkacsoportokba, hogy az ilyen gyakorlati korlátokat leépítsék, és megszervezzék a kitoloncolásokat.

Ha azt mondják, hogy biometrikus ujjlenyomat kell nekik, beszerezzük azt. Ha analóg, akkor beszerezzük azt. De így nem mehet tovább, hogy az állítólag hiányzó kitoloncolási feltételek oda vezetnek, hogy az emberek itt maradnak” – idézi a minisztert a Die Welt.

Jäger szerint meg kell változtatni a Magreb-országok azon hozzáállását, hogy nem hajlandók a saját állampolgáraikat visszafogadni, annak ellenére, hogy erről kétoldalú megállapodások is vannak.

Elsősorban egyedül utazó fiatal észak-afrikai férfiak követnek el gyakran bűncselekményeket. Jäger nyomatékosította: aki a Willkommenskulturral visszaél, sőt, bűncselekményeket követ el, azt gyorsabban vissza kell toloncolni. A szilveszterkor Kölnben történt csoportos zaklatások és erőszakoskodások miatt is elsősorban algériai és marokkói gyanúsítottak ellen nyomoz az ügyészség.