Több mint hétezer menedékkérőt küldene vissza hozzánk Ausztria – négyet vettünk át

2016-08-22 10:30:16
Visszaveszi Magyarország Ausztriától a hazánkban regisztrált menekülteket – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök Christian Kern osztrák kancellárnak annak látogatásakor. Konkrét számokról azonban nem esett szó, így a hétezernél több visszatoloncolni kívánt menekültből idén mindössze négyet vettünk vissza.

Az osztrák kancellár mellett állva ígérte meg Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt, hogy Magyarország visszaveszi a Ausztriától a migránsokat, akik nálunk léptek az EU területére. A gyakorlatban azonban a hétezernél is több visszatoloncolni kívánt menekültből csupán négyet vettünk vissza a Magyar Nemzet információi szerint. A Belügyminisztérium közlése alapján a visszavett menekültek ilyenkor azonnal átkerülnek abba a nyugat-balkáni országba, ahonnan érkeztek, mivel hazánknak szerződése van ezekkel az országokkal. 

A menekültek nagy része Görögországnál lép be az Európai Unió területére, így oda kell visszakerülniük a szabályozás szerint. Csak az elenyésző kisebbség lépi át a magyar határnál az uniós határt, ők Koszovóból és Albániából érkeznek, vagy Ukrajnán át. Számokról viszont nem beszélt Orbán Viktor, amikor Christian Kern osztrák kancellárnak tette a felajánlását.

A Belügyminisztérium úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy idén augusztus 15-éig 19542 esetben kérték uniós tagállamok nálunk regisztrált migránsok visszavételét, főleg Németország, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság. Ezeknek a menekülteknek a nagy része azonban Görögországon át jöttek az Unióba, ha nem is regisztráltak ott, ezért nem nekünk kellene átvenni őket, ahogy azt Magyarország jelzi a többi tagállamnak.

A migránsok pedig nem is akarnak visszakerülni a regisztráció helyére, nem működnek együtt a hatóságokkal, ha már elérték a célországot, ami a legtöbb esetben még most is Németország. Az előző évvel együtt összesen 52 000 embert akartak hozzánk visszatoloncolni, a legtöbbet Németországból. A minisztérium megfogalmazása szerint Magyarország nem büntethető azért mert Görögország nem tartotta be a játékszabályokat a regisztráció elmulasztásával – írja a Magyar Nemzet.

*

Kép: Magyar Nemzet