Menekültek örökletes betegségével ijeszteget a közmédia?

2016-08-30 10:32:24

Jámbor András
Kettős Mérce
Ne higgyünk el elsőre semmit senkinek, még a Kettős Mércének sem.

„A 2004 óta Fidesz-tag, nigériai nagykövettel és orvossal készült riport arról szólt, hogy a Magyarországon jelenleg alig megtalálható menekültek most is milyen durva vírusokat terjesztenek. Illetve hogy a magyar egészségügy mindent megtesz, de a menekültek nem akarnak orvosi vizsgálaton átesni  nyilván ezt a Nigériában élő Fidesz-tag nagykövet nem támasztotta alá semmivel. Majd következett az alábbi bekezdés: »Ternák Gábor szerint a migrációval nem csak járványos betegségek kerülhetnek be Európába, hanem olyan genetikai betegségek is, amelyek Magyarországon nem fordulnak elő. Ilyen többek között a sarlósejtes vérszegénység, amelyeknek (sic!) fontos lenne a felismerése.« (...)

Tehát nevetséges ezzel a genetikai rendellenességgel ijesztgetni a menekültválság kapcsán.

Vagyis inkább ijesztő. Ternák ugyanis orvos, akinek tudnia kéne, hogy terjed egy ilyen betegség, és nigériai nagykövet, akinek tisztában kell lennie, hány menekült érkezik hazánkba Nigériából és környékéről. Az MTI szerkesztőjének pedig pontosan látnia kéne, hogy ennek a mondatnak semmi keresnivalója ebben a hírben, ha csak nem rémhireket terjeszteni és uszítani akarnak. De úgy tűnik, úszitani akarnak.

Ne csodálkozzunk, hanem figyeljünk, mert a következő hetekben még több, félinformációkra, csúsztatásokra, vagy konkrét hazugságokra alapuló hírrel találhatjuk szembe magunkat. Ne higgyünk el elsőre semmit senkinek, még a Kettős Mércének sem.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.