Lázár János és az új Trianon

2016-09-11 13:17:36

Szigetvári Viktor
Szigetvári Viktor blogja
Lázár szerint a menekültek befogadása új Trianonhoz vezet, mert a nemzetiségi sokszínűség önmagában vezetett Trianonhoz. Buta, nacionalista hazugság ez.

Lázár János kioktatta a makói plébánost, aki az emberség nevében mert megszólalni saját püspökkarának hallgatásával szemben. Majd pedig új Trianonnal riogatott a főminiszter a népszavazás kapcsán. Amikor az emberek jogos aggodalmait kezeletlenül hagyó, sőt, súlyosbító, tolvaj Fidesz kioktat egy katolikus papot, az minden rezdülésében erkölcsi szégyen.

Lázár szerint a menekültek befogadása új Trianonhoz vezet, mert a nemzetiségi sokszínűség önmagában vezetett Trianonhoz. Buta, nacionalista hazugság ez.

Mintha a rabszolgák lettek volna az amerikai polgárháború okai. Mintha Koszovó puszta léte önmagában indok lett volna az etnikai tisztogatásokra. Mintha a német zsidók társadalmi helyzete okozta volna a Soá borzalmát a gazdasági válság idején.

Nem. Nem Magyarország soknemzetiségűsége okozta Trianont.

A világ tele van konfliktussal, és nem mindenből lesz történelmi, emberi tragédia. Akkor sem, ha valamit évszázadok alatt sem sikerül csillapítani, és vannak fájdalmas sérelmekben gyökerező, feldolgozatlan alapjai. A kihívást jelentő, konfliktusos adottságokat és a történelmi okokatösszemosni nacionalista hazugság.

A nehéz adottságokra való kizárólagos hivatkozás gyáva önfelmentés.

Nem mi, hanem ő, valami vagy valaki más a velünk történő bajok oka – sugallja Lázár. Mi csak kiszolgáltatottak vagyunk, és hánykolódunk a tengeren. Ugyan már.

Trianon, polgárháború, etnikai tisztogatás – mind-mind a konfliktusok meg nem oldásából, a nacionalista önzésből, a politikusok által szított gyűlöletből fakadtak. Az együttélési konfliktusokat lehet csillapítani, lehet enyhíteni, és közben nem kell letagadni az emberi természetünkből fakadó érzéseket, félelmeket. Legyen bár túlzó a büntetés, de a katonai hibák mellett a 19-20. század fordulójának magyar politikai elitje és társadalma is sok rosszat tett a magyarországi nemzeti kisebbségekkel, ami oka volt a történteknek.

A baj az, hogy Lázár János pártja csak a magyarok legrosszabb ösztöneire hat: önzés, feudális alárendelődés, irigység. Nincs nekik semmi erkölcsi alapjuk Trianonról, a cigányság integrációjáról és a menekültekről mondani bármit, amíg elnyomnak mindenkit és ellopnak mindent. Lázár őszinte mondatai arról árulkodnak, hogy legszívesebben lemondanának minden nehézségünk megoldásáról, hiszen a tragédiák szerintük elkerülhetetlenek, és nekünk nem marad más, mint hagyni őket uralkodni közben.

A Fidesz legnagyobb szégyene, hogy minden lépésével a magyar polgárosodást fordítja vissza. Míg 1998-ban pont ennek ellenkezőjére törekedtek. Az együttélési konfliktusokat a polgárosodás nem oldja meg önmagában. De közelebb visz a vallási és nacionalista indulatok csillapításához.

Emberi természetünk rossz ösztöneinek megfékezésére hozunk létre polgári társadalmakat. Ebben az tolvaj Orbán-rezsim ma már ellenérdekelt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.