Kvótareferendum: egyelőre nem biztos az érvényesség

2016-09-12 11:26:24
A Závecz Research legutóbbi közvélemény-kutatása szerint már nem biztos, hogy érvényes lesz az október másodikai népszavazás: jelen állás szerint biztosan csak a választók 41 százaléka döntötte el, hogy mire fog szavazni, bár még mindig küszöb felett van a biztos résztvevők aránya. Júliushoz képest a kormányzati kampány ellenére csökkent a kvótát elutasítók aránya.

Megosztó az októberi népszavazás a Závecz Research és az Index közös mérése szerint: a választópolgárok 53 százaléka menne el biztosan szavazni, de csak 41 százalék tudja, hogy igennel (5%), vagy nemmel (36,8%) fog-e szavazni. Tizenegy százalék elmegy, de még nem döntött a szavazatáról, az érvénytelenül szavazók pedig éppen csak megközelítik az egy százalékoz. Biztosan otthon marad a választók 18,8 százaléka, 23,6 százalék pedig még nem döntötte el, hogy elmenjen-e a kvótareferendumra.

(Grafika: Index / Závecz Research)

A lap szerint a Fidesz szavazók kétharmada megy el és támogatja a kormány álláspontját, a Jobbik szavazóknak azonban már kevesebb, mint a fele biztos benne, hogy hasonlóképpen szavaz. A DK híveinek héttizede otthonmaradn, az MSZP szavazói viszont megosztottak: 31 százalék bojkottál, 21 százalék vívódik, 17-20 százalék elmenne, de nem tudja, hogyan szavazzon.

Egy hónapja hasonló eredmény született, bár akkor három százalékkal többen mondták biztosra, hogy nemmel fognak szavazni. A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült.