Németországnak megvannak a maga határai

2016-09-13 11:42:09

Reinhard Müller
Frankfurter Allgemeine Zeitung
A meghívásunk, miszerint jöjjenek hozzánk, hatásos jelzés volt a világ felé. Most új jelzésnek kell következnie. Hogy ez az ország csak akkor fog tudni továbbra is segíteni, ha Németország marad.

„Németországnak Németországnak kell maradnia. Remélhetően minden párt meg tud egyezni ebben a mondatban. Egyesek viszont elfelejtik, hogy szorosan hozzátartozik ehhez, hogy Németországnak megvannak a maga határai. Nincs olyan, hogy nincsenek határai: és ez az állam által nyújtott szolgáltatásokra is érvényes. A szociális jogállamnak is minden téren megvannak a maga határai.

(...)

Nincs olyan államalkotó nemzet, amely »etnikailag tiszta« lenne. Németország mindig is bevándorlási célpont volt, már a földrajzi helyzete miatt is. Ahogyan messze nyúló hagyományai vannak annak is, hogy idegeneket hozunk az országba.

Olyan mágnes, mint most, viszont még sosem voltunk.

De mégis, mi a teendő akkor, ha az emberek továbbra is az ajtó előtt állnak? A határok védelme, pláne a menekültstátusz elutasítása és a kitoloncolás, fájdalmas, és nem is lesz mindig kivitelezhető. Ezért most először arról van szó, hogy jelezzünk. A meghívásunk, miszerint jöjjenek hozzánk, hatásos jelzés volt a világ felé. Most új jelzésnek kell következnie. Hogy ez az ország csak akkor fog tudni továbbra is segíteni, ha Németország marad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.