Hollande: Végleg fel kell számolni a calais-i dzsungelt

2016-09-26 14:13:42
Végleg és teljesen fel kell számolni a calais-i dzsungelt, mondta Francois Hollande hétfői calais-i látogatása után. A francia elnök kijelentette: azért jött a városba, hogy megértesse a bevándorlókkal: nekik nem itt van a helyük, emberségesebb környezetben kellene élniük.

„Végleg és teljesen” fel kell számolni a dzsungel néven elhíresült calais-i menekülttábort – nyilatkozta Francois Hollande, miután hétfőn Calais-ba látogatott.

A francia elnök elmondta: azért jött a városba, hogy megmondja a „kétségbeesett bevándorlóknak”, nem maradhatnak a táborban, mert nem itt van a helyük”.

„Céljaink egyértelműek: garantálni akarjuk a calais-i emberek biztonságát, fent szeretnénk tartani a közrendet, továbbá lehetővé szeretnénk tenni, hogy a migránsok és a menekültek emberséges környezetben élhessenek” – jelentette ki Hollande.

A francia kormány szándéka, hogy teljesen felszámolja a dzsungelt, amely nagyjából hétezer bevándorló lakik. Helyette az egész ország területén hozna létre 40-50 ember elszállásolására alkalmas befogadó központokat korlátozott, 3-4 hónapos időszakra.

Franciaország segítséget vár Nagy-Britanniától

Az elnök arra kérte Nagy-Britanniát, hogy vegye ki a részét a probléma megoldásából. A migránsok egy jó része ugyanis Nagy-Britanniába akarnak tovább menni.

„Nem azért kérem ezt, mert Nagy-Britannia szuverén módon úgy döntött, hogy megszabadul Franciaországgal szembeni kötelezettségeitől” – tette hozzá Hollande.

*

Kép: Flickr, malachybrowne