Magyarország kötelessége a menekültekkel szemben

2016-09-29 07:51:45

Nils Muižnieks
New York Times
Ha Magyarország továbbra is fenntartja dacos, emberi jogi törvényeket kigúnyoló intézkedéseit, akkor további nemzetközi kritikákra és jogi szankciókra számíthat.

Az ilyen menekültellenes uszító kampányok nem számítanak újdonságnak Európában: Nagy-Britanniában a UKIP, Franciaországban a Nemzeti Front, Olaszországban az Északi Liga hasonló xenofób üzeneteket használt. De Magyarországon a kormány maga terjeszti a hazugságokat.

A magyar kormány azzal védi politikáját, hogy kritikusai tévedéssel vádolja. Hogy igazolják álláspontjukat migrációügyben, azt mondják, hogy "biztosítani kell az európai emberek védelmét". Senki sem vitatja, hogy Magyarország tavaly a rajta áthaladó 400 ezer menekülttel elképesztő feladat elé lett állítva, és kevés segítséget kapott uniós partnereitől. De ez nem mentség arra, ha kidobják a menekültek védelmét az ablakon.

Az államoknak saját joga meghatározni bevándorlási politikájukat, de ezek a politikák még válság esetén sem mehetnek szembe az Emberi Jogok Európai Egyezményével, illetve az 1951-es menekültügyi egyezménnyel. A probléma magyarországi megközelítése már most is szükségtelen szenvedéshez és az emberi jogok megsértéséhez vezetett; egyben aláásta a szolidaritás és a tolerancia az Európai Bizottság és az Európai Unió által megtestesített értékeit.

Még rosszabb, hogy a migráció Magyarország által követett lenéző, populista megközelítése arra vezette a környező országokat, hogy hasonló útra lépjenek.

Ha Magyarország továbbra is fenntartja dacos, emberi jogi törvényeket kigúnyoló intézkedéseit, akkor további nemzetközi kritikákra és jogi szankciókra számíthat. Az Európai Bizottság már meg is indította a kötelezettségszegési eljárást az EU-s menekültjog megsértése miatt. A bizottság emellett arra is jogosult, hogy az Európai Bíróság elé vigye az ügyet, ha egy tagország nem tartja be az Európai Unió törvényeit. Ezen felül polgárok is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé tárhatnak ügyeket – itt már ítélték el Magyarországot menedékkérők jogtalan fogva tartása miatt.

Hogy betemessük a mélyülő szakadékot, Magyarországnak és az európai szervezeteknek párbeszédbe kell kezdeniük, hogy elkerüljék az egyébként is feszült helyzet további éleződést. Ezért elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai vezetők ne tegyenek több xenofób megjegyzést és tényekkel, bizonyítékokkal és emberi jogi elköteleződéssel próbálják enyhíteni a migráció által okozott aggodalmat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.