Német muszlim vezető: A halal kolbász is a német kultúrkör része, nem csak Goethe

2016-11-02 12:49:51
Sem fundamentalistákra, sem iszlamistákra nincs szükség, az iszlám tanítói és értelmiségei azonnal helyezkedjenek szembe a terrorizmussal, követelte Aiman Mazyek a reformáció napján. A Németországi Muszlimok Központi Tanácsának vezetője beszélt arról is: igenis van domináns német kultúra, ennek azonban része az Oktoberfest mellett a halal vágással készült kolbászka is.

„Elvárom a magas rangú iszlám értelmiségtől és tanítóktól, hogy félreérthetetlenül szembehelyezkedjenek az iszlamista terroristákkal!” – fogalmazott Aiman Mazyek, a Németországi Muszlimok Központi Tanácsának vezetője egy bajorországi evangélikus templomban a reformáció napján. „Nincs szükségünk sem fundamentalistákra, sem iszlamistákra, semmiféle -istákra nincs szükségünk! Nem ideológiákra, hanem több olyan emberre van szükség, aki valami jót csinál” – követelte a hosszas tapsot kiváltó beszédében a szónok, hozzátéve: Gandhi-féle, nem pedig Lenin-féle iszlám kell.

A közel ötmillió németországi muszlimból körülbelül tízezret képviselő, de még így is az egyik legfontosabb szervezetnek számító ZMD vezetője szerint nem szabad hagyni, hogy Ausztria, Franciaország, Anglia vagy Magyarország mintájára Németországban is bűnbakképzéssel beszéljenek a kisebbségekről. Az ő javaslata szerint a társadalom széthasítása helyett sokkal inkább alkotásra van szükség.

A Die Welt tudósítása szerint Mazyek arról is beszélt: igenis létezik a német kultúra dominanciája, ez azonban egyáltalán nem baj, hiszen ennek nem csupán Kant, Goethe és az Oktoberfest szerves része, hanem a halal vágással készült kolbászkák is. 

A Junge Freiheit megjegyzi: Mazyek azon kijelentése, hogy törökök nélkül nem lett volna gazdasági fellendülés Németországban, téves, ugyanis amikor 1961-ben az első török vendégmunkás – török kérésre, az USA nyomására, jegyzi meg a lap – Németországba érkezett, az úgynevezett újjáépítés már lezárult, a gazdaság pedig virágzott.