Kormányszóvivő: Megtérül a határvédelemre költött pénz

2017-03-03 07:57:08
Kovács Zoltán szerint jobb több száz milliárd forintot kerítésre költeni, mint a migránsokra. A déli határon most készülő második kerítésvonallal együtt már 284 milliárd forintnál jár a kerítésépítések összköltsége.

A határ védelmére költött összegek egészen nyilvánvalóan megtérülnek – mondta Kovács Zoltán csütörtök este az M1 aktuális csatornán. A kormányszóvivő szerint így lehet ugyanis megakadályozni, hogy sokkal többet kelljen elkölteni olyan illegális bevándorlókra, akiknek egyébként semmi joga nincs az Európai Unióban tartózkodni. Kifejtette, Németország eurómilliárdokat költ például a migránsok ellátására, oktatására és integrációjára. 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a válsághelyzet szeptember 7-ig tartó fenntartásáról döntöttek, amire azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba. Hangsúlyozta: ehhez kapcsolódik az idegenrendészeti őrizet visszaállítása, valamint a határ megerősítése. Emlékeztetett: múlt héten 38 milliárd forintot biztosított erre a kabinet, ebből a május 1-jére elkészülő második kerítés megépítése 28,4 milliárd forintba kerül. 9,4 milliárd forint lesz Röszkénél és Tompánál a tranzitzónák kerítésének megerősítése és a két helyen mintegy négyszáz fő elhelyezését biztosítják az idegenrendészeti őrizet céljából – részletezte.

A miniszter azt mondta, a magyar-szerb határszakaszon – mintegy 150 kilométer hosszan – a második kerítését úgy építik, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is lehessen őrizni. Közölte, a kerítés építésében hétszáz fogvatartott vesz részt és a mostani beruházás 38 milliárd forintos költségével 284 milliárd forintra nő a déli határszakaszon a kerítés költsége.

(MTI)