Első karakter
Közélet
Palkovics László lemondása után Lantos Csaba konzervatív beállítottságú üzletember veszi kezébe miniszterként az energiaügyeket, a megszűnő ipari minisztérium egyéb feladatköreit pedig szétosztották a kabinetben. Lázár Jánosnak, Nagy Mártonnak és Csák Jánosnak is bővült a portfóliója.
Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható a latin-amerikai térségben is a magyar jobboldal és eredményei iránt: inspirációt látnak benne, és erőt akarnak belőle meríteni.
Dühös a baloldal. Próbálja így, próbálja úgy, de a magyarok nem kérnek belőle.
A volt SZDSZ-es Hack Péter elismeri, hogy a taxisblokád kitörésekor a hatalom megszerzése kísértette pártját, Kónya Imre, az MDF akkori frakcióvezetője szerint viszont Göncz Árpádot és az SZDSZ-t közösen terheli a felelősség a konfliktus kiéleződéséért. Páros interjú a Blokád című film apropóján.
Változtatni kell az életvitelünkön, véget kell vetni a pazarlásnak – véli Gianni Annoni. Hogyan vizsgázik az EU válságkezelésből? Mit szól Giorgia Meloni győzelméhez? Interjú.
Térdre imához, Közép-Európa! Ezt nem ússzuk meg.
Külhon
A Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló bírósági eljárásban az európai népek mérték össze erejüket az uniós bürokráciával – s az utóbbi nyert. A fejlemények rávilágítanak: a kisebbségek védelme csupán politikai szándék kérdése, a jog pedig kudarcot vall.
Külföld
Párbeszédre van szükség a háborúban – mondja a Stanford Egyetem professzora. Interjú szuverenitás szerepéről és kelet-közép-európai kihívásokról.
Egyre durvábban szűkülnek a szabadság terei Oroszországban: a médiától a boltokon át a munkahelyekig megváltoztatta a nép életét a háború, a szabad szólás lehetősége pedig gyakorlatilag ellehetetlenült.
Hamis hírek, gyűlöletbeszéd, közpénzek elherdálása – Németország közmédiumai, a ZDF és az ARD krízisbe kerültek, a lakosság négyötöde nem akarja tovább finanszírozni őket.
Makronóm
A járvány alatt látott 30-40 százalékos forgalomnövekedéstől idén el kell búcsúzniuk a webáruházaknak. A 2022-es évre 10 százalék körüli, az inflációnál kisebb bevételnövekményre lehet számítani; nő ugyan a karácsonyra szánt összeg, több, nagyobb ajándékra nem futja belőle.
Meta
Idén szeptemberben volt Gyarmati Fanni 110. születésnapja, de Radnóti Miklós özvegyének életében – és Radnóti szocializmus alatti recepciójában – máig akad feltárnivaló a történészek számára.
Könyvek a jövőről
Minden civilizációban próféták, nomádok, hősök és művészek generációi követik egymást. Ez a négy fordulat alkotja a növekedés, az érlelődés, a káosz és az újjászületés történelmi ritmusát. Amerika 2025 körül léphet következő ciklusába – jósolta az 1990-es évek egyik legnagyobb hatású könyve, s az elmélet azóta csak izgalmasabb lett.
Jegyzet
A különbözőségre törekvést elsöpörni látszik az egyformaság kultúrája, ami lassan, de biztosan elvezet a nemzeti karakterek felolvadásához.
Sport
A hazai sportvilágot durva mélyütésként érte a Liu testvérek országváltási kérelme. A bejelentésre szélsőséges érzelmekkel reagáltak a sport- és a közélet szereplői: elköltött súlyos adóforintoktól, visszafizetendő állami támogatástól és szakmai bizalomvesztéstől hangos a nyilvánosság, pedig csupán egy egyre gyakoribb jelenség szemtanúi vagyunk.
Élet
Indulok, ahogy mondani szokták, otthonról hazafelé.
„Ez a mi munkánk lényege: az étel által olyan érzéseket előhívni az emberekben, amitől boldogok lesznek, az együtt töltött idő pedig ünneppé válik.” Az esélyesek között emlegették, mégis nagy meglepetést okozott, hogy az első teljes hazai Michelin-kalauzban a tatai étterem rögtön két csillagot kapott. Interjúnk Pesti István séffel!
Utolsó Figyelmeztetés
A mai zavaros időkben se kelljen senkinek a menekülés és a ciános koktél között választania.