Közös magyar-szerb emlékezés a világháború áldozataira

2013. június 24. 15:53

Áder János köztársasági elnök kedden hivatalos látogatásra Szerbiába utazik, ahol találkozik szerb kollégájával, Tomislav Nikoliccsal, majd a két államfő szerdán a vajdasági Csúrogon közösen hajt fejet a második világháború szerb és magyar áldozatai előtt – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

2013. június 24. 15:53

Kifejtették: Áder János és Tomislav Nikolic kedden Belgrádban találkozik, majd tárgyalásuk után sajtónyilatkozatot tesznek. Később a magyar államfő találkozik Ivica Dacic szerb miniszterelnökkel, és részt vesz az 1941-1948-as vajdasági eseményeket feltáró magyar-szerb akadémiai vegyes bizottság tagjainak részvételével szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Áder János szerda délelőtt beszédet mond a szerb nemzetgyűlésben.

A magyar és a szerb államfő ezután koszorút helyez el Csúrogon (Curug), a magyar áldozatok emlékművénél, majd a szerb áldozatoknak az úgynevezett Topalov-raktárban berendezett múzeumban. Később Áder János és Tomislav Nikolic beszédet mond a csúrogi templom előtt. A megemlékezést a Vajdasági Televízió közvetíti.

Szerbiai látogatása végén a magyar elnök megtekinti a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház emlékműsorát a Lifka színházban, Szabadkán.

A KEH emlékeztetett: Újvidéken és környékén (Zsablyán, Csúrogon, Mozsorban és Óbecsén) 1942. január 4. és 30. között a Magyar Honvédség razziát rendezett rejtőzködő partizánok felkutatására, ami a polgári lakosság ellen elkövetett vérengzésbe csapott át, és több mint háromezer, többségében szerb áldozatot követelt. 1944 októberétől a Vajdaságban a jugoszláv partizánalakulatok parancsnoksága alatt több tízezer magyar és német nemzetiségű polgári lakost gyilkoltak meg, Zsablya, Csúrog és Mozsor lakosait pedig kollektíven háborús bűnösnek nyilvánították – emlékeztettek. Hozzátették: a magyar és szerb elnök 2012. november 13-án Budapesten állapodott meg arról, hogy együttes főhajtással emlékeznek a megtorlások ártatlan áldozataira.

Magyarország az elmúlt évtizedekben már többször megkövette Szerbiát, de az 1944-1945-ös megtorlások több tízezer magyar áldozata emléke előtt tisztelgő hasonló szerb gesztus még nem volt – közölte Németh Zsolt. Hozzátette: ezért nagy örömmel fogadták a közös megemlékezés lehetőségét.

A szerb parlament rendkívüli ülésén pénteken elfogadta a délvidéki magyarok ellen 1944-45-ben elkövetett vérengzéseket elítélő nyilatkozatot. A dokumentumot a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 69 képviselője terjesztette elő. A nyilatkozatban a legerélyesebben elítélik a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett cselekedeteket, amelyekkel embereket nemzeti hovatartozásuk miatt életüktől, szabadságuktól, illetve más jogaiktól bírósági vagy közigazgatási döntés nélkül megfosztottak. A törvényhozás elfogadta az ellenzéki Demokrata Pártnak a nyilatkozathoz beterjesztett kiegészítését is, amelyben elítélnek minden olyan kegyetlenkedést, amelyet a második világháború alatt és az után az összes ártatlan áldozattal szemben követtek el a Vajdaság területén.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. június 24. 22:34
...."és részt vesz az 1941-1948-as vajdasági eseményeket feltáró magyar-szerb akadémiai vegyes bizottság tagjainak részvételével szervezett kerekasztal-beszélgetésen." Ezt az "akadémia vegyes bizottságot" magyar részről Glatz Ferenc vezeti...Igen, az a zsidó MSZMP-s Glatz, akim szerint a magyarok... Tiszteletem mindenkinek aki ezt a tipikusan áderista eseményt pozitívan képes értékelni. valójában nincs másról szó, mint az újvidéki magyarok jogainak, önrendelkezésének végleges lenullázásáról, a "szerbesítés" véglegítéséről. Mint anno a szlovákok, románok EU tagságát is feltételek nélkül támogattuk, és lám-lám, micsoda remek kapcsolataink vannak velük (Martonyi, Németh), most a szerb EU-tagság révén játszuk el a Szerbiában élő magyarok érdekeit érintő utolsó diplomáciai eszközeinket is! És ezt tesszük egy 2/3-os "nemzetegyesítő" kormánnyal! Mert ha a maszop-szdsz-esek csinálnák, senki meg sem lepődne, hogy a Göncz....
rojtos
2013. június 24. 20:16
Van tudomása az itt kommentelőknek, hogy a megbékélés helyén, az évente felállított keresztet rendszeresen pár napra rá eltüntették? Tizenvalahány éve módszeresen. És most egyszerre valami megváltozott? Derék dolog a két ország államfőinek kölcsönös megbocsájtása, de az ottani emberek hozzáállása kétlem, hogy elfogadhatóan őszinte. Félek, hogy az új emléktábla, a szobor nem sokáig marad sértetlen.
szkeptikus
2013. június 24. 17:03
Végre egy jó hír, respect mindkét félnek
StG
2013. június 24. 16:51
Like
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!