Szerepek

2024. április 27. 07:36

Orbán nyilvánvalóan maga is tudta, hogy amit mond, nem igaz.

2024. április 27. 07:36
Orbán Viktor
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

Nyitókép forrása: Facebook

„Viszonylag kevés figyelmet kapott Orbán Viktor néhány napja Nemesgörzsönyben a gazdák előtt tett kijelentése, amelyben a jelenlévők szavazatait kérte. (Hogy az odasereglett gazdák milyen szelekció alapján kerültek oda, arról nem szól a fáma.) Pedig érdekes önvallomás volt az is, amikor így szólt:

»Hogyha önök fegyvert adnak a kezembe, én nem leszek rest azt előrántani. Lövök én mindenre, ami mozog, meg suhintok oda, ahova kell.«

Nem véletlen, hogy rendre harcias hasonlatokkal él; ez is egy volt a sok közül. (Hommage a békének…) A fókuszt viszont elvitte Orbánnak az az önmeghatározása, hogy ő volna Magyarország első falusi miniszterelnöke.

(Idézet:

»Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, meg a magyar vidék, meg a magyar falu segítséget, hogyha nem a közülük jövő miniszterelnöktől.«

Tényleg ez volna egy kormányfő dolga?)

No de mindegy is: mindegy, mert Orbán nyilvánvalóan maga is tudta, hogy amit mond, nem igaz. Feltehetően azt is tudta, hogy néhány – nem a kormány kezében lévő – portál ezt meg is fogja írni, de számára a pillanat a fontos. Az, hogy a jelenlévők úgy érezzék: ez az ember közülük való. És ha a közönség válogatott – szerintem mindig az –, akkor úgy is fogják érezni.

Mint ahogy a Szakma sztár fesztivál résztvevői is. Ott ugye, ha nem is vedlett át szakmunkássá, de – lévén jogász végzettségű – még magát is leszólta a pillanatnyi népszerűség érdekében, amikor azt mondta, hogy »reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók.« Hogy miért pont ezen szakmák képviselőit választotta, egyelőre nem sikerült megfejtenem, de nagyjából ez a mondat is egyenértékű az »első falusi« miniszterelnök kijelentéssel. És egyenértékű a másik gondolatával, miszerint:

»15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák meg, de az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és mindenki tudja: munka és szakmunka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő.«

És, vélem én, a jelen lévő ifjak egy pillanatra ki is húzták magukat, elhitték: övék a jövő. Pedig ebben a mondatban is benne van Orbán kormányzásának leglényege: a tudásba, a tanulásba nem kell pénzt fektetni, éppen elég, ha üres szavakkal a munkaalapú társadalomról beszélünk. Ha azt mondjuk a hallgatóságunknak – megint csak a megrostált hallgatóságnak –, hogy, idézem: munka és szakmunka, szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő.

Vagyis nem a tudásról, az állandó változásról, a kötelező fejlődésről beszél; miért is tenné, amikor minden megszólalásával csak az adott helyzetet, ismétlem: az adott pillanatot akarja uralni.

Esetünkben inkább lő a jogászokra, fogalmazókra, programozókra, mert a szavazatszerzés reménye ezt diktálja neki. Azt diktálja, ha kell, legyen falusi gazda, ha kell, legyen a szakmunkások mentora, ha kell, legyen, aki éppen a templomból érkező keresztény, imára emelt kezekkel, ha kell, a világpolitika meghatározó szereplője, a szuverenisták irányítója, ám ha kell, a legvadabb fociszurkoló.”


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jacko-0
2024. április 28. 21:09
Nem imára emelt, hanem imára kulcsolt kezek.
tapir32
2024. április 28. 20:11
A Népszava a demagógia hagyományának megőrzésében kiemelkedőt nyújt. Mi az alapja annak, hogy a Népszava egyetlen szavát is elhiggyük? Mi az alapja annak, hogy a Népszava egyetlen szavát is elolvassuk?
masikhozzaszolo
2024. április 28. 08:52
Hopp, egy oximormon: Nem akarok Németpétert olvasni a Mandin. Majd odamegyek, ha olyat akarok.
Arkadas58
2024. április 28. 08:45
Nem kis csőlátás kell ahhoz, hogy valaki képes legyen O. V. elhangzott mondatait ennyire félreérteni :-) Orbán nem a tudást, tanulást, az értelmiségi szakmák becsületét ekézte, hanem arra hívta fel a figyelmet, melyek azok az értelmiségi szakmák, amelyek a mesterséges intelligencia bevezetése következtében nagyon gyorsan el fognak tűnni a történelem süllyesztőiben - nyilván ilyen szakmai irányokban csak rugalmasságra képtelen bolondok akarnak bármi áron továbbtanulni. Falat rakni, vakolni, villanyt, gépet összeszerelni, termelési folyamatokat működtetni viszont a legtöbb helyen nem lehet MI alapon végezni, így aki élni akar majd, az jobban jár ilyen szakmákkal, mint a géppel tökéletesen kiváltható értelmiségi szakmairányokkal. O.V. mondatainak igazságtartalmát nap - mint nap tapasztaljuk, amikor a meglévö informatikus tanulóinknak képtelenek vagyunk duális képzőhelyet találni, mert a cégeknek már most a maguk számára sincs elegendő elvégzendő munkájuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!