Kerítés várta a migránsokat a horvát-szlovén határon

2015. október 19. 10:11

Az MTI tudósítása szerint drámai helyzet alakult ki hétfőre virradóra a horvát-szlovén határon, miután Szlovénia egyelőre nem tud több migránst befogadni. A horvátok ennek ellenére még útnak indítottak egy vonatot, az azon utazó migránsokat viszont a muraszerdahelyi határátkelőnél készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várta.

2015. október 19. 10:11

Drámai helyzet alakult ki hétfőre virradóra a horvát-szlovén határon, miután Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn. Vesna Györkös Žnidar szlovén belügyminiszter vasárnap késő este arról tájékoztatta horvát kollégáját, Ranko Ostojićot, hogy Szlovénia egyelőre nem tud több menekültet fogadni. Még a közlés előtt elindult egy 1800 főt szállító vonat a kelet-szlavóniai Tovarnikból a szlovén határ felé, ahová valamivel hajnali két óra után meg is érkezett. A horvát hatóságok ezután a menekülteket a muraszerdahelyi (Mursko Srediste) határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy „saját felelősségükre” megpróbálkozhatnak az átjutással a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várta őket. 

A migránsok, akik között sok nő és gyerek volt, könyörögtek a szlovén rendőröknek, hogy engedjék be őket az országba, de a szlovén hatóságok nem tettek eleget ennek – számolt be a HRT helyszíni tudósítója. Hozzátette, hogy akik nem találtak rést a kerítésen, még kora reggel is horvát területen várakoztak, sárosan és vizesen, de voltak köztük néhányan, akik a közeli patakon próbáltak meg átúszni. „It's not your land, go back” (Ez nem a ti országotok, menjetek vissza!) – kiabálta egy rendőr angolul a hangosbeszélőből, miközben a hátérből kutyák ugatása hallatszott – jellemezte a riporter a helyzetet. Egy körülbelül 300 fős csoportnak mégis sikerült bejutnia Szlovéniába. Őket buszokkal szállították a horvát hatóságok Bánfihegy (Banfi) körzetébe, amely közvetlenül a szlovéniai Lendva (Lendava) szomszédságában van. Mivel ott nem volt megerősítve a határőrizet, a migránsok gond nélkül átjutottak a határon – közölte a HRT.

Marad a status quo

Szlovénia azután döntött úgy, hogy egyelőre nem fogad több menedékkérőt, miután – a szlovén belügyi tárca közleménye szerint – Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Žnidart a menekültek fogadásának leállításáról. Ezt azzal indokolta, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása. Az osztrák tárca szóvivője viszont azt közölte, hogy a „status quo nem változik”, és csupán azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 197 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – vasárnap 4218 migráns érkezett. A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók most a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak.

Nem állnak le a horvátok

Jóllehet Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország újabb migránsokkal teli vonatot indított a kelet-horvátországi Tovarnikból a szlovén határ felé – jelentette a 24sata című horvát napilap hétfőn. Tovarnikból újabb 1900 migráns tart Csáktornyára (Cakovec), és nem lehet tudni, mi történik majd, ha odaérnek – írta a lap. 

Eközben a szerb-horvát határon, ahol a horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, új útvonalon érkeznek az illegális bevándorlók az országba: a tovarniki és babskai helyett a bajakovói átkelő körzetében, amely a Belgrád-Zágráb autópálya mellett van. Hétfőre virradóra mintegy ezer ember próbált meg ebben a körzetben a szántóföldeken keresztül bejutni Horvátországba. Egy részüket a rendőrségnek  sikerült feltartóztatnia, de 300-400 ember levált a csoporttól, és nem tudni, hogy esetleg máshol bejutottak-e Horvátországba – írta a lap.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chack
2015. október 19. 18:13
Márpedig a kerítés bűn! Most olvastam, hogy elfogtak egy bűnbandát. "Lopás, kerítés, személyi szabadság megsértése, szexuális erőszak, zsarolás, orgazdaság, rablás előkészülete és állatkínzás a megalapozott gyanú."
heep
2015. október 19. 12:59
Azért baszódjon meg az összes érintett európai, amerikai, izraeli és öböl menti arab politikus. Élen a Bush-al és a Merkel-el. Elűzték a lakóhelyükről, idecsábították (Merkel, Juncker) aztán benne hagyták nyakig a szarban, sárban, éhesen, szomjasan ezeket a szerencsétlen jobb életre vágyó embereket (meggyőződésem, hogy a többség csak erre vágyott, a többit meg fel kell kötni). És még csak most jön a tél... Főleg a gyerekeket és az értük aggódó, a szenvedéseiket tehetetlenül néző szüleiket sajnálom. Ideje lenne végre rendet rakni a közel-keleten, Afganisztánban (vagy bárhol ahonnan jönnek) és visszaküldeni az összes menekültet/bevándorlót a saját hazájába. Aztán egyszer Amerika nem csak háborúra költhetne százmilliárdokat hanem ezeknek az embereknek az újrakezdésére is a hazájukban.
SwordFish
2015. október 19. 12:44
http://www.inforadio.hu/hir/kulfold/horvat-elnoki-valsagtorzs-le-kell-zarni-a-zoldhatart-es-ki-kell-vezenyelni-a-hadsereget-767023 F-terv: Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő asszony kiadta a parancsot a horvát hadseregnek a horvát-szerb és horvát-macedón határ azonnali lezárására! Milanovics elmehet a picsába, válsághelyzet van, az államfő nem hallgat rá! >:-I Milanovics viszont azt mondja, csak a kormány adhat ki ilyen parancsot és csak az EU beleegyezése után. >:-D Ez érdekes lesz. >:-))
Berecskereki
2015. október 19. 12:31
"Horvát válságtörzs: le kell zárni a határokat, ki kell vezényelni a hadsereget Le kell zárni a horvát-szerb és a horvát-montenegrói zöldhatárt, és a határok védelmére ki kell vezényelni a hadsereget - jelentette ki Mate Granic, akit Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a migrációs helyzet kezelésére létrehozott válságtörzs élére nevezett ki." Németországban a 310 képviselőből 188 fő képviselő összefogva követeli Merkel politikájában történő változtatást migráns ügyben. Feltételezhető - mivel többségben vannak - ha Merkel nem változtat, bizalmatlansági indítványt fognak beterjeszteni és elmozdítják Merkelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!