Nemzetbiztonsági jelentés: több mint tízezer szalafista van Horvátország szomszédságában

2017. szeptember 14. 23:55

Horvátország délkeleti szomszédságában több mint 10 ezer szalafista tartózkodik – hangsúlyozta egy most nyilvánosságra hozott jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség.

2017. szeptember 14. 23:55

Horvátország délkeleti szomszédságában jelenleg több mint 10 ezer szalafista tartózkodik, több tíz paradzsematának nevezett közösségbe és néhány enklávéba tömörülve – hangsúlyozta most nyilvánosságra hozott jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA). A több mint 40 oldalas beszámoló nagyrészt a terrorizmus veszélyeivel foglalkozik. Megállapítja, hogy Horvátországban stabil a biztonsági helyzet, a terrorizmus veszélye csekély, de a potenciális fenyegetettség fennáll.

A jelentés kifejtette, hogy Horvátország délkeleti szomszédjainál – ahol számos radikális iszlám közösség létezik – a támadások valószínűsége mérsékelt, míg a terrorista támadások lehetősége a nyugat-európai országokban továbbra is magas. A beszámoló nem tér ki arra, mely országokról van szó. Az ügynökség szerint Horvátországban a szalafisták száma elenyésző, mindössze néhány tucat követőről van szó, akik nem uszítanak erőszakra. Ugyanakkor a radikális iszlám jelenléte a délkelet-európai országokban növeli a terrorista fenyegetettséget egész Délkelet-Európában – tették hozzá. 

A SOA figyelmeztetett, hogy a régióban továbbra is emelkedett azoknak a száma, akik csatlakoznak az iraki és a szíriai harcokhoz. Közel ezer főről szól a jelentés, köztük hét horvát állampolgárról. Hat közülük kettős állampolgár, és soha nem élt Horvátország területén. Mindössze egy olyanról tudnak, aki a harcmezőkről tért haza. A SOA továbbra is megpróbál minden részletet kideríteni Tomislav Salopek ügyével kapcsolatban. A horvát férfit 2015-ben Egyiptomban rabolták el, először váltságdíjat kértek érte, majd az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi csoportja fotót tett közzé a közösségi médiában a túsz lefejezéséről.

(MTI)

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. szeptember 15. 17:04
"több mint tízezer szalafista van Horvátország szomszédságában" Hú... ez Magyarországot és az EU egyéb részeit is érintheti...
röviden
2017. szeptember 15. 12:12
Szóval, eredetileg a Boszniában Izetbegovics óta tartó vahabita térnyerésről van szó. Ezt nem lehet bagatellizálni, több tízezres tömegről van szó, akik de facto nem ismerik el az állam fennhatóságát, a saríja szerint élnek az enklávéikban, medreszékbe járatják a gyerekeiket normál iskola helyett, folyamatosan növelik a befolyásukat és számukat főleg a szaúdiak támogatásával. Innen csatlakozott "Európából" az IS-hez a legtöbb harcos. Ha ez nem veszély, akkor nem tudom, mi az.
Selamat
2017. szeptember 15. 10:35
Cask szólok, hogy újabb robbantás volt a londoni metrón. Nagyon amatőr próbálkozás lehetett, mert az első hírek szerint csak égési sérültek vannak. De a bátor, a juszt sem félnek semmitől meg sikoltozva ugráltak ki a kocsiból, s menekültek amerre csak tudtak. Éljen Merkel, éljen Schulz! Meg éljen minden magyar ballibsi is, akik ilyen robbanásos reggelekre vágynak akár Bpesten, vagy Győrben, vagy bárhol máshol. Addig is mehetnek átszínezni a faszbukjaikat.
röviden
2017. szeptember 15. 09:45
Egy okkal több, hogy ne annektáljuk újra Boszniát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!