Ötvenezer áldozata is lehet az etióp polgárháborúnak

2021. február 02. 17:02

Több mint 50 ezer civil áldozata lehet a három hónapja tartó harcoknak az észak-etiópiai Tigré tartományban – közölte három térségbeli ellenzéki párt kedden.

2021. február 02. 17:02
null

A friss közleményben arról nem írtak, hogy mire alapozzák ezen becslésüket. A halálos áldozatok számára vonatkozólag hivatalos adatokat nem tettek még közzé, és mivel a kommunikációs hálózatok nem működnek megfelelően a régióban, nehéz megerősíteni a szembenálló felek különböző állításait.    

Kiemelték: biztosítani kell a fegyveres erők azonnali kivonását a térségből, illetve független kivizsgálást kell indítani, párbeszédet kell hirdetni a két oldal között, fokozni kell a humanitárius segítségnyújtást, valamint be kell engedni a területre a sajtót. Az aláírók egyebek mellett mesterséges éhínség előidézésével vádolják a kormányt, aláhúzva, hogy a hadsereg termőföldeket égetett fel, haszonállatokat mészárolt le, illetve lakóházakat fosztott ki és rombolt le.    

Az etióp hadsereg november 4-én indított offenzívát a régiót korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt.

Ezrek haltak meg, és további több mint 300 ezren menekültek el otthonukból a harcok és légicsapások elől, humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, körülbelül hatmillió lakosú térségben. A 2019-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott Abij Ahmed kormányfő november végén bejelentette a tartományi székhely, Mekele bevételét és a harcok végét, ám a TPLF több egysége gerillaharcot hirdetett a kormányerők ellen.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. február 02. 17:56
Nem látok más megoldást a vérontás megállítására, be kell őket rántani Európába, itt megnyugszanak és azonnal dolgozni kezdenek. Ráadásul mindössze 115 milliócska emberről beszélünk. Akik az icipici CO2-lábnyomuk mellett ráadásul hajlandóak szaporodni is helyettünk, mert az utóbbi 25 évben megduplázták a népességüket. Istenem, milyen jól fognak itt szülni, nem kell félnünk többé a kihalástól, meg hogy nem lesz, aki vénségünkre eltart, ellát minket.
simonvitéz
2021. február 02. 17:50
Újabb Nobel békedíjas tömeggyilkos. Lassan arról lehet megismerni ezeket a figurákat, hogy kaptak e ilyen elismerést vagy sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!