Kizárták Kadhafi fiát az elnökválasztás jelöltjei közül

2021. november 25. 07:21

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

2021. november 25. 07:21
null

Kizárták Szaif al-Iszlám Kadhafit, az egykori diktátor fiát a december 24-re kitűzött líbiai elnökválasztás jelöltjei közül – közölte szerdán az észak-afrikai ország választási bizottsága. A testület azzal indokolta döntését, hogy

a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit 2015-ben egy tripoli büntető törvényszék távollétében halálra ítélte.

A választási bizottság még további huszonnégy jelöltet zárt ki az elnökválasztásról. A határozat ugyanakkor nem jogerős, fellebbezés nyújtható be ellene, így az utolsó szót az ország igazságügyi szervei mondják ki az ügyben.

Kadhafi több évet fogságban töltött

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal gyanúsítják, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben zajlott felkelés alatt békés tüntetők meggyilkolására szólított fel. Még abban az évben elfogta a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia. Egy bíróság Tripoliban 2015-ben távollétében halálra ítélte.

Kadhafi videoközvetítéssel vett részt a tárgyaláson, azonban a zintáni erők nem adták ki a fővárosban működő hatóságoknak, és több évet fogságban töltött el, a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

Líbiát év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra tervezett parlamenti voksolást, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

(MTI)

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. november 25. 15:28
MTI fakenews: "Kizárták Magyarországon a vezető választásokbol a komenista diktatúra vezetőinek utódait 120 évre." Örömmenetet szerveznek Battonyatol Nemesmedvesig.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 25. 14:30
Demokratikusan!!!
NTLLK
2021. november 25. 13:52
Így járnak a diktátorok leszármazottai! Mint minálunk is.... Ugye, Klárifári?
Istók3
2021. november 25. 11:26
Megmondtuk előre. Tonképpen örülhet, hogy élve megúszta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!