Határhelyzet Barabáson – indul a Mandiner kárpátaljai riportsorozata!

2022. március 09. 11:31

Folyamatosan érkeznek az ukrán határ innenső oldalán fekvő Barabásra a menekültek: riportereink itt kezdik meg kárpátaljai utazásukat, amiről nap mint nap beszámolnak majd lapunk hasábjain.

2022. március 09. 11:31
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A Mandiner tudósítói – Ádám Rebeka Nóra riporter és Ficsor Márton fotóriporter – elindultak kárpátaljai útjukra. A mai naptól tudósítások sorában fognak beszámolni olvasóinknak a legaktuálisabb fejleményekről – a helyszínről!

***

A Katolikus Karitásszal indulunk útnak Kárpátaljára, akik folyamatosan adományokat gyűjtenek a Keleti-Kárpátok és a Fekete-Tisza völgyének szórvány- és mélyszórvány falvaiba. Éppen száz kilométerre leszünk majd attól az Ivano-Frankivszktól, amelynek repterére az oroszok a háború első napjaiban bombát dobtak, hogy használhatatlanná tegyék a kifutópályákat.

A kárpátaljai települések megteltek Kelet-és Belső Ukrajnából érkező – egyébként rendkívül módos – emberekkel,

s ennek még később jelentősége lesz. Majd kifejtjük, miért.

A közvetlenül az ukrán határ innenső oldalán fekvő Barabásra folyamatosan érkeznek a menekült családok.

„Újabb és újabb kihívásokkal nézünk szembe. A létszám is elég kiszámíthatatlan” – mondja a Mandinernek a barabási határátkelőre kitelepült Katolikus Karitász helyi koordinátora. „Amikor kapjuk az információkat a határról, akkor már tudjuk, hogy várhatóan fél-egy óra múlva mennyi ember érkezik majd a segítségpontra.”

A melegedőben 40-50 fő tud kényelmesen elférni, sokakat azonnal a határról visznek tovább rokonok vagy szervezett fuvarok. Akinek nincs továbbjutási lehetősége, annak a karitászosok segítenek.

Az ukrán családok nagy része menekültstátuszt igényel,

ami most könnyített eljárásban folyik. Ebben is segítenek nekik a Karitász munkatársai. Rögtön a határon kiderül az is, hogy ki azok, akik iratok nélkül vagy hiányos iratokkal érkeznek, nekik az idegenrendészet áll segítségükre.

„Ételt, italt, melegedési- és alvási lehetőséget biztosítunk nekik, a gyerekek játszhatnak, rajzolhatnak, sokan ki is rajzolják magukból a traumáikat. Érdekes, hogy minden gyermek képén megjelenik a háború, a hazájuk, a repülő vagy a bunker, és minden rajzon a kék és sárga szín dominál. Orvosi ellátást is biztosítunk, vannak pszichológusaink, tolmácsaink, s vannak papjaink is.”

Barabásra főként Kijevből érkeznek,

többnyire nők, gyerekek és idős férfiak.

Szintén erre a határátkelőre érkeznek az igencsak népesnek mondható kijevi zsidó közösség tagjai is. Őket szervezetten, buszokkal szállítják Budapestre a napokban, ahonnan Izraelbe utaznak majd tovább.

 

Folytatjuk!

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2022. március 09. 13:14
A zsidó kipás elmenekült a sorozás alól. Amit a fajtársainak köszönhet. Izraelben szeretik a katonaszökevényeket? Arról lehetne egy cikk, hogy Izrael a nemzsidókat nem fogadja be? Az izraeli hatóságok 1 millió 40 ezer forintnak megfelelő 10 ezer sekel pénzügyi garancia megfizetésére kötelezik azokat az Izraelbe érkező ukrajnai menekülteket, akik azt állítják, hogy vonatkozik rájuk az izraeli Visszatérési törvény, ám a hatóságoknak ezt nem tudják kellőképpen bizonyítani. Magyarán, a 10 ezer sekelt azért kell lepengetniük, hogy legalább addig ne toloncolják ki őket, amíg a bizonyítási procedúra le nem zárul. Kitoloncolás vár egy kisgyermekes ukrán házaspárra is, akik Lengyelországon keresztül menekültek Izraelbe – írja a Válláh!Hádásot.
Tóth Zoltán
2022. március 09. 13:06
Hivatkozva egy igen informatív riportra (https://telex.hu/interju/2022/02/05/ukrajna-interju-fedinec-csilla ), Kárpátalján mostanra nem élt életvitelszerűen (tehát nem vendégmunkásként nyugatra költözve) 100 ezernél több magyar (csecsemőtől az aggastyánig), ám az ő sorsukat is megpecsételte a világszinten beégett, putyinpincsi Orbán-rezsim, melynek mostani ámokfutása végleg ellehetetleníti az ottani életüket. Ezért is adják a többségét a hozzánk menekülőknek, s ennek alapján mind valószínűbb Kárpátalja magyarok általi végső kiürülése. Ezt sikerült összegányolnia a habzó szájú, mélymagyar-hazaffy kurzusnak. Amúgy pedig szeretném megjegyezni: nagyon sajnálom a kárpátaljai menekülteket, mivel most válik nyilvánvalóvá, hogy csupán politikai eszközként használta ki őket a magyar zsarnok aljas praktikáiban, ám csupán addig voltak valamennyire is értékesek számára, amíg Ukrajnába rájuk mutogathatott (illetve amíg az ottani "erős embereivel" rájuk hivatkozva lophatott, csupán az aprót szórva szét számukra alamizsnaként), de most a bajban már legfeljebb elhalványuló szóvirágokkal hitegeti őket. Ennyi ember lakhatása (max 20-25 ezer család), megélhetése, jövőjének megalapozása meg sem kottyanhatna hazánknak, hacsak... Hacsak nem lopták volna szét here nagyuraink a vagyonunkat! Hacsak nem herdálták volna el fényűző nagyvilági dorbézolásra! Hacsak nem pazarolták volna el semmit nem érő, másoknak hasznos üzletekre! És most itt állnak az orbánizmusunk miatt bajba jutott, eddigi életüket elveszítő magyarok - bármilyen komolyabb segítség nélkül, kétségbeesetten. "KIRÁLY, TE TETTED EZT!" #forradalmat #vesszenazsarnok
3M..
2022. március 09. 12:36
Első kézből mondom, Csengersimánál jelenleg 8 óra a teherautóval való átjutás Magyarországra. Sehol egy mobil wc sőt a sofőröknek a hosszú várakozás közben nem jár egy pohár tea sem és ez így megy már évek óta 2018-tól.
alter_ego
2022. március 09. 12:28
Felelősségteljes remek munkát végeznek. Csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!