Kurdok vs. Irán Skandináviában: megpróbáltak betörni az oslói iráni nagykövetségre

2022. szeptember 29. 17:39

A Mahsza Amini halála miatt kirobbant tüntetések Norvégiát is elérték.

2022. szeptember 29. 17:39
null

 Tüntetők próbáltak erőszakkal behatolni csütörtökön Irán oslói nagykövetségére, dulakodás tört ki, köveket dobáltak a rendőrökre – közölték a norvég hatóságok.

A történtekkel összefüggésben kilencven embert őrizetbe vettek. A rendőrség könnygázzal is oszlatott. A tájékoztatás szerint a nap folyamán tömeg gyűlt össze az iszlám köztársaság diplomáciai képviselete előtt, hogy

az iráni erkölcsrendészet őrizetében által letartóztatott fiatal kurd nő halála miatt tiltakozzanak.    

Az oslói nagykövetség előtt gyülekező tömegből sokan kurd zászlókat lengettek, egyesek szabadságot követeltek Kurdisztánnak, mások a nők jogainak tiszteletben tartását követelték és az elhunyt Mahsza Amini nevét kiáltották. A norvég főváros rendőrsége szerint

a megmozdulás résztvevői közül „sokan erőszakosan viselkedtek”.  

A 22 éves Mahsza Amini halála tömeges tiltakozási hullámot váltott ki Iránba. A nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.

(MTI)

Nyitóképünk egy korábbi, oslói kurd tüntetést ábrázol - akkor épp a török intervenció ellen demonstráltak. Forrás: You Tube

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2022. szeptember 29. 22:06
Isten nyugosztalja szegényt, de kit érdekel? Közel-keleti belügy.
masikhozzaszolo
2022. szeptember 29. 20:06
Fejkendő viselésért. Halál. Fegyőr nem akar odamenni dobálni? Elég, ha a haját dobálja.
NeMá
2022. szeptember 29. 19:27
Elnézést de nem tudok finomabb lenni! Azt a qurva aszot EU-t! Még fizet is, hogy végre valaki megbassza :) Nagyon gyorsan kéne a bizotsággal és a parlamentel csinálni, mert ezek az életünkre törnek!
véna
2022. szeptember 29. 18:59
Azért azt mondjuk el, hogy Magyarország közel 70%-át csatolták el. Kurdisztán esetében ez 100%. Vagyis nem maradt semmi. Ők most 1 azaz egy centiméterért harcolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!