Több millió tonnányi termés elvesztésétől tartanak az ukránok a kahovkai gátrobbantás miatt

2023. június 08. 18:25

Legalább félmillió hektárnyi terület válhat sivataggá Ukrajna déli részén öntözés hiányában.

2023. június 08. 18:25
null

Ukrajna több millió tonna termést veszíthet el a kahovkai gátrobbantás következtében bekövetkezett áradások miatt az ország déli részén – közölte csütörtökön az ukrajnai agrárminisztérium.

„Vízellátás nélkül lehetetlen zöldségeket termeszteni” – hangsúlyozta a tárca közleményében, hozzátéve, hogy olyan termelési modellre lesznek kénytelenek átállni, amely alacsonyabb termésátlagot eredményez majd a gabona és az olajosmagvak terén

A minisztérium beszámolója szerint a gát megsemmisülése több tízezer hektár termőföldet fog elárasztani, és

legalább félmillió hektár válhat sivataggá Ukrajna déli részén öntözés hiányában.

Az elárasztott vidékek talajviszonyainak megállapításához teljes körű mezőgazdasági-ökológiai felmérésre, illetve különleges talajhelyreállítási módszerekre lesz szükség - ismertette a tárca, amely szerint az érintett vidéken főként zöldségféléket, dinnyét, gabonát és olajos magvakat termesztenek. Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik.

Hajózhatatlanná váltak a Dnyeper egyes szakaszai

Az ukrán hajózási hatóságok szerint a gátszakadás következtében hajózhatatlanná váltak a Dnyeper (Dnyipro) egyes szakaszai, elzárva ezzel a kijevi vezetést egy fontos mezőgazdasági exportútvonaltól.

Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter szerint a mezőgazdasági ágazat a korábban becsültnél jóval nagyobb veszteségekre számíthat, mert a katasztrófa „több évre” kiterjedő károkat okozott az öntözési rendszernek.

A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója volt. A gátat keddre virradóra felrobbantották, a víztározó ezzel gyakorlatilag megsemmisült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a támadással.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

***

***

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egon samu
2023. június 08. 22:23
Monsanto és a Biden-klán el fogja viselni a veszteséget....
Nemaztmondták Feri!
2023. június 08. 22:08
A sivatagos területen legyen ukrán teve tenyésztés, az elárasztott területet meg vessék be rizzsel. Kérem az uki mezőgazdasági diplomámat!
survivor
2023. június 08. 21:39
Ha elfogy a jólét Kevés lesz a sólet Es nem iszunk bólét.... CCCP COME BACK...
Lalicus
2023. június 08. 21:01
Tetszettek volna nem lövöldözni 8 éven keresztül a donbaszban ! Most nem kellene visítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!