Le Monde: „A Lengyelországgal való kapcsolatok kihűlését követően Orbán délkeletre fordult”

2023. augusztus 30. 08:30

A cikk idézte Srdjan Cvijicset, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ szakértőjét, aki tanulmányt jelentetett meg Orbán „balkáni pávatáncáról”.

2023. augusztus 30. 08:30
null

A Le Monde online felületén a lap regionális tudósítója közölt cikket Orbán Viktor „párhuzamos diplomáciájáról”. A cikk beszámolt Milorad Dodik (a Boszniai Szerb Köztársaság nacionalista elnöke) hétfői sajtótájékoztatójáról, melyen bejelentette, hogy budapesti látogatása során Orbán Viktor 118 millió eurós támogatást ígért egy szélerőműpark létrehozására. Dodik úgy fogalmazott: 

a magyar pénzzel sikerül leváltani a németeket, akik „durvák és inkorrektek” voltak.

A boszniai szerb entitás elnöke az után vádolta meg Berlint, hogy Németország felfüggesztette a köztársaság támogatását az egyre szaporodó szerb szeparatista túlkapások miatt. „Orbán és Dodik barátsága” 2019-ben kezdődött, írják, és azóta a magyar kormányfő folyamatosan támogatásáról biztosítja az általa a „balkáni stabilitás kulcsának” nevezett szerb vezetőt. 

A cikk idézte Srdjan Cvijicset, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ szakértőjét, aki 

tanulmányt jelentetett meg Orbán „balkáni pávatáncáról”. 

A tanulmány hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont sok tekintetben eltér az Unió Balkánra vonatkozó álláspontjától, illetve, hogy 

egyre nőnek a magyar gazdasági érdekek a balkáni régióban. 

Magyarország elkötelezett támogatója a balkáni országok uniós csatlakozásának, de sokak szerint Orbán elsősorban szövetségeseket akar szerezni az Európai Tanácson belül.

„A Lengyelországgal való kapcsolatok kihűlését követően Orbán délkeletre fordult” ‒ mondta Cvijics. A cikk emellett beszámolt arról, hogy egyre több közös energetikai projektről tesz bejelentést Alekszandar Vucsics (szerb elnök) és Orbán Viktor. Míg az Unió nagy része ki akar szabadulni Moszkva energetikai szorításából, addig 

Szerbia és Magyarország folyamatosan „az orosz földgázra és kőolajra irányuló” projekteket jelent be. 

A cikk kitért az Észak-Macedóniához és Szlovéniához fűződő magyar kapcsolatokra is, felelevenítve a Nikola Gruevszkinek juttatott menedékjogot, és kiemelve, hogy a magyar kormány elsősorban „dezinformációs oldalak finanszírozásával” próbálja előnyben részesíteni a hozzá közel álló balkáni politikusokat, de „nem jár olyan sikerrel, mint belföldön.”

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. augusztus 30. 16:01
Majd ha a polyákok réjönnek, hogy megint átvertétek, -franciákbrittekyenkik- súgjátok meg nekik, mi itt leszünk.
sciohyper
2023. augusztus 30. 14:37
Nagyon jól teszi! Mert egy kicsit előrébb lát az orránál! És mindennek meg van az oka...
letsgobrandon-2
2023. augusztus 30. 14:29
retaldáltak, Orbán mióta is lobbizik a balkáni bővítésért ? .. pávatánc a kurva anyátok
SzkeptiKUSS
2023. augusztus 30. 12:54
Orbán a déli kapcsolatok építését nem most kezdte, hanem már tíz évvel ezelőtt. A lengyelekről meg annyit, hatalmas hibát követtek el, hogy érzelmi alapon beszálltak /sőt hergeltek/ a háborúba. Az orosz gyűlölet elvette az eszüket. Persze volt hátsó szándék is. Az ukránok behúzásával az Unióba, a két állam összefogása annyit nyomott volna a latban, mint a francia befolyás érvényesítés. Az újjáépítés pedig hatalmas lengyel pörgést eredményezett volna, plusz befolyás erősödést Ukrajnában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!