Az Európai Parlament „teljesen túl van dimenzionálva” – potens szövetséges jelentkezett be a Fidesznél

2024. február 13. 10:04

Hamarosan kormányra is kerülhet.

2024. február 13. 10:04
Vilimsky, Harald

Nemrég jelent meg a Die Presse hasábjain Orbán Viktor beszélgetése Wolfgang Schüssel osztrák néppárti exkancellárral, aki Európában elsőként mert a centrumtól jobbra koalíciós partnert keresni, és az európai fenyegetésekkel dacolva összeállt kormányozni Jörg Haider Szabadságpártjával (FPÖ). Ebben Orbán elővezette Magyarországon már ismert elképzeléseit arról, hogy az Európai Parlament képviselőinek közvetlen megválasztását el kellene törölni, és 

meg kellene fontolni a visszatérést a korábbi rendszerhez, melyben a nemzeti parlamentek küldik ki képviselőiket az Európai Parlamentbe”.

Az EP „teljesen túl van dimenzionálva”

A Kurier most reagáltatta az osztrák pártok EP-delegációvezetőit az orbáni állításra, és máris felbukkant egy szövetséges: Harald Vilimsky, az ausztriai közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető Osztrák Szabadságpárt delegációvezetője szerint Orbán javaslata „nagyonis megfontolandó”, hiszen ez „nem kevésbé demokratikus, mint a közvetlen választás, mert a nemzeti parlamenteket is demokratikusan választják”. Vilimsky szerint az EP „teljesen túl van dimenzionálva”, és feleslegesnek gondolja a „havi vándorcirkuszt” is Brüsszel és Strasbourg között.

Ezért a jelenlegi méretéhez képest feleakkora, egységesen Strasbourg központú EP-t szeretne.

A kormányzó ÖVP delegációvezetője, Angelika Winzig jelezte, hogy „nem látok értelmet a javaslatban”, hiszen az EP Európa állampolgárait képviseli, ezért közvetlenül kell megválasztani, „minden más visszalépés lenne az európai gondolatból”. Monika Vana, a szintén kormányzó Zöldek delegációvezetője szerint Orbán „abszurd követelése” csak „újabb bizonyíték arra, hogy Orbán a demokrácia értékét, mint EU-s alapértéket nem osztja”, inkább „saját marionettbábuit küldené az Európai Parlamentbe”.

Az ellenzékben lévő szociáldemokraták (SPÖ) delegációvezetőjét, Andreas Schiedert nem lepi meg, „hogy egy olyan autoriter antidemokrata, mint Orbán Viktor, antidemokratikus gondolatokat követ”, de ezek a „zavaros javaslatok” szerinte különösebben nem érdemelnek figyelmet. Claudia Gamon, a liberális NEOS EP-képviselője egyetért azzal, hogy az EU reformjára szükség van, de máshogy: oda akarnak eljutni, hogy a képviselők egy részét „országokon átívelő listáról válasszák meg, a bizottsági elnököt közvetlenül válasszák és az Európai Parlament válassza meg a biztosokat”.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2024. február 26. 10:43
Böszme Soroscsicskák !!! Persze hogy be vannak szarva, hiszen ha nincs listás választás, akkor ezek mind mennek a levesbe. A listás választás a legantidemokratikusabb módszer, ha nem lehet lehúzni neveket, fölírni új neveket vagy ha a sorrenden nem lehet változtatni. Teljesen ismeretlen emberek kerülnek be az EP-be, ráadásul úgy, hogy a 90 % a 23 milliót számláló fővárosok küldötte/ érdekképviselete, miközben a 480 millió többi európait nem képviseli senki. A legjobb megoldás a közvetlen megmérettetés. Így a magyar 21 EP képviselők minden megyéből lennének 1-1 fő, Budapestről pedig 2 fő. Mindjárt igazsagos NÉPESSÉGARÁNYOS képviselet lenne, amire egyébként olyan qr a érzekeny az EU.
Bremen
2024. február 13. 16:56
Fogalmam sincs arról, hogy Magyarországon ki mennyit lop. Azt viszont tudom, hogy Ursula von der Leyen kizárólag egészségügyi miniszterként többet sikkasztott mint Magyarország teljes értéke. Úgy ahogy van az egész ország, minden értékével és jövedelmével. Aztán ennél még többet lopott védelmi miniszterként. Amikor szorult a nyaka körül a hurok, mert ez a szintü korrupció már Németroszágnak is sok volt, akkor minevezte Merkel az EU vezetöjének. Ùgy, hogy senki sem választotta meg. Most ott lop még többet.
Szuperszig
2024. február 13. 14:21
Csak óvatosan az osztrákokkal, nehogy ránk tolják a migránsaikat!
Madasa Hatter
2024. február 13. 13:19
A nemzeti parlamentek által delegált EU képviselők az egyetlen normális demokratikus út. Orbán világosan látja. Azok akik tiltakoznak ellene is látják, csak nem akarják, mert nekik az Egyesült Európai Államok a cél. Tudják jól hogy ha a nemzeti választási eredmények alapján delegálnak a parlamentek képviselőket akkor búcsút mondhatnak a komcsi balos libsi többségnek 1 perc alatt, és vége az EEÁ-ról való álmodozásnak. Orbán az egyetlen gondolkodni képes európai államférfi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!