Átíratták az Eurovízió svéd szervezői az izraeliekkel a dalukat, mert több helyen is a Hamász októberi támadására utaltak

2024. március 03. 17:17

Eden Golan „Októberi eső” című dalában ugyanis számos utalás fedezhető fel a 2023. október 7-én történtekre, mint például „nincs több levegő, hogy lélegezzünk”, vagy „valamennyien jó gyermekek voltak”.

2024. március 03. 17:17
null

Izrael beleegyezett, hogy átírja az Eurovíziós Dalfesztiválra szánt dalának szövegét, miután a szervezők lehetséges politikai tartalma miatt kritizálták azt – adja hírül a Reuters.

Az idei fesztiválra benevezett Eden Golan „Októberi eső” című dalában ugyanis számos utalás fedezhető fel a 2023. október 7-én történtekre, mint például „nincs több levegő, hogy lélegezzünk”, vagy „valamennyien jó gyermekek voltak”. A szöveg említést tesz „virágokról” is, amely kifejezést a katonai kódnyelvben a háborús veszteségekre használják.

A malmői Eurovíziós Dalfesztivál szervezői – az eseményre egyébként május 7-11. között kerül sor – azért kritizálták a dalt, mert a verseny szabályai kizárják, hogy a fellépők politikai célokra használják az eseményt.

Az izraeli köztévé ezért a művészi szabadság megtartása mellett arra kérte a szerzőt, hogy vizsgálja felül alkotását, mert amennyiben a szervezők egy dalt nem tartanak elfogadhatónak, és március 11-ig nem érkezik új nevezés, az adott országot kizárják a versenyből.

Egyébként az ország államelnöke, Isaac Herzog is a módosítás mellett foglalt állást. Szerinte különösen ezekben a nehéz időkben fontos, hogy Izrael büszkén álljon ki a világ elé, még akkor is, ha ellenségei mindent megtesznek, hogy bojkottálják a részvételét. 

Nyitókép: LAURIE DIEFFEMBACQ/AFP 

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­­á­­n­­y­o­k­­­ ­­v­á­r­n­­a­­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
petya-806
2024. március 07. 13:44
A "The Big 4" jobb. https://youtu.be/k1bxdjWLgRc?si=0sL0f9ACi9yPFu62
2024. március 04. 17:23 Szerkesztve
Izrael akkor lesz európa része ha visszafoglaljuk a zsidóktól akik Jézust keresztre feszítették.
ZZoltan
2024. március 04. 02:09
És mit keres itt (is) Izrahell? Biztos a palesztin civil lakosság bombázásáról és a népirtásukról is akarnak énekelni. Ja, nem.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!