A Nyugati

2024. január 31. 22:16

Évtizedes hanyatlás után nyerte vissza régi fényét a minap a Nyugati pályaudvar homlokzata, amely Budapest egyik főkapuja volt a régi időkben.

2024. január 31. 22:16
null
Nizalowski Attila

Klebelsberg Kunó szerint „egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el”. Azért foglalkoztatta a kérdés, mert fel akarta rázni a hazát a Trianon utáni depresszióból, és az ő korában a filozófia meg a politika még a lényegest, például a pesszimizmust tárgyalta. Klebelsberg arról írt: „A negatív ember erejét […] meddő kritikában meríti ki és e réven csak ritkábban javít, […] kételyeket kelt, csüggeszt és elkedvetlenít.” Amikor ezt írta, Ady épphogy meghalt, szárnyalása csak eztán kezdődött.

A felújított Nyugati pályaudvarról tengernyi írás jelent meg mostanában, kritikával, kioktatással, baljós intéssel persze. Volt bennük megkésett ipari fejlődés, elhibázott, elsinkófált beruházás, baleset, „nem is úgy volt” tudálékosság. A gyakran forrásként használt mérnöki tanulmányok kritikus hangja még érthető, hiszen ezek műszaki, társadalmi gondokra keresnek választ. De kár nem látni, hogy száznyolcvan éve mégiscsak szolgál minket a pályaudvar, és még szép is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. január 31. 22:37
Ezt is Gelgő újította fel! Ja nem, az a BUDI volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!