EU-biztos: Jogos a Magyarország elleni eljárás

2012. március 18. 14:27

Görögországnak az euróövezetből való kilépése ellen foglalt állást és megvédte a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásban hozott döntést Johannes Hahn regionális EU-biztos a Die Pressének nyilatkozva.

2012. március 18. 14:27

Johannes Hahn regionális EU-biztos a Die Pressének adott interjúban nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy „minden érintettnek” könnyebb lenne, ha Görögország elhagyná a valutauniót. Az EU-nak most először vannak olyan eszközök a kezében, amelyekkel a nemzeti kormányokat szerkezeti átalakításokra kényszerítheti - hangsúlyozta az osztrák politikus. Hozzátette: a jelenlegi helyzet az euró bevezetése előttivel összehasonlítva végül jobb lesz az európai exportőrök számára is. Az euró bevezetésekor Athén nem hozott meg bizonyos intézkedéseket, amelyek szükségesek lettek volna, például a költségvetési ellenőrzés területén - fejtette ki. Korábban Görögország a drachma leértékelésével segíthetett magán. Ennek a hatása ugyanúgy rossz volt az európai exportőrökre is, és „alapjában véve hasonló lépés volt, mint a mostani adósság-elengedés, csak a felzúdulás nem volt olyan nagy” - vélekedett Hahn.

 
Hahn a riporter kérdésére, hogy nem mér-e kettős mércével az EU, amikor Magyarország esetében szankciókról döntött, a spanyol deficit esetében pedig nem, rámutatott: Magyarország 2004 óta áll túlzottdeficit-eljárás alatt. Tavaly ősszel - folytatta - az Európai Bizottság felszólította Belgiumot, Lengyelországot, Máltát, Ciprust és Magyarországot, hogy tegyenek lépéseket a hiány csökkentéséért. „Magyarország kivételével valamennyien hoztak olyan intézkedéseket, amelyeket a bizottság szakértői kielégítőnek találtak” - mondta Hahn. „Ha komolyan akarjuk venni magunkat, akkor elég bátornak és következetesnek kell lennünk ahhoz, hogy szankciókhoz nyúljunk” - jelentette ki.
 
Az uniós országok pénzügyminiszterei kedden a Magyarországot megillető kohéziós, vagyis felzárkóztatási források részleges felfüggesztéséről határoztak a következő évre. Egyben úgy döntöttek, hogy ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, akkor az intézkedést már júniusban hatályon kívül helyezik. Előző nap Spanyolországnak a korábban tervezettnél magasabb, 4,4, százalék helyett 5,3 százalékos hiányt engedélyeztek a miniszterek 2012-re. Ez ugyanakkor fél százalékponttal kevesebb, mint az 5,8 százalék, amely a spanyol kormány legújabb terveiben szerepelt. Jövőre Madridnak továbbra is az eredeti célját, azaz az uniós küszöbértéknek megfelelő 3 százalékot kell teljesítenie. Egyes tagállamok, köztük Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter, óva intettek attól, hogy az EU kettős mércét alkalmazzon. A bizottság szóvivője a hét elején a két esetet összehasonlítva azt hangsúlyozta, hogy Magyarország esetében korábbi időpontot írtak elő a deficitkiigazításra, mint Spanyolország vonatkozásában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
phaidros
2012. március 19. 09:35
Naná hogy jogos. Személyesen Orbán követelte ezt a lehetőséget, és az ő vezetése alatt öntötték jogszabályokba. Persze felmerül a lehetőség, hogy nem tudta mit csinál. :)
Vizigót
2012. március 18. 20:44
Úgy is van Johannes, ömlesszétek csak szépen tovább a 100 milliárd ajrókat egy menthetetlen országba, és minket meg fenyítsetek, mert felrúgtuk a jól berendezett világotokat. És közben pofázzátok, hogy ez így van jól, meg hogy itt egyenlően van mérve mindenki. A hülye is tudja, hogy ez nem igaz.
bookmark
2012. március 18. 19:15
A kerdes nem az, hogy 3% alatt leszunk -e, hanem az, hogy hogyan? AZ EU-s ajanlassal vagy a magunk utjan? A kettos merce ma mar nem az ossz EU es Magyarorszag kozott van, hanem az egyenlok es meg egyenlobbek kozott. Belgiumot, Lengyelországot, Máltát, Ciprust koteleztek a 3% ala menni, mig a spanyolokat nem. Aztan meg a romanok es a bolgarok is sorra kerulhetnek. Kinek lesz igaza? Annak aki jobb gazdasagi mutatokat fog tud felmutatni nem csak juniusban de utana is. Az unortodox magyar veszelyek fenyegetik a begyoposodott EU-s biztosokat. Mi lesz ha kiderul, hogy lehet az o magassagos javaslaitol eltero modon is eredmenyt elerni es ragados lesz az otlet? Akkor ki fogja oket megkerdezni. De en azert azt megkerdeznem, hogy ki szavazta meg oket? Hogyan kerultek be oda, ahol vannak? Maga az EU biztosok intezmenye kerdeojelezodik meg.
balbako_
2012. március 18. 18:56
Ha a biztos szólt biztos, hogy nem biztos a jogosság!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!