Drámai jövőtől tart a Hálózat a Tanszabadságért

2012. december 06. 13:32

A Hálózat a Tanszabadságért szerint drámai jövőt vetít előre a kormány döntése a jövő évi felsőoktatási keretszámok csökkentéséről.

2012. december 06. 13:32

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) közleményben fejezte ki tiltakozását a leendő hallgatók érdekeinek és Magyarország jövőjének „semmibevétele ellen”. Kifejtették, hogy a kormánydöntésben a felsőoktatás önfenntartóvá tételét célzó miniszterelnöki szándék megvalósulását látják. Kitérve arra, hogy 2013 szeptemberétől 10 ezer államilag támogatott egyetemi-főiskolai hallgató kezdheti meg tanulmányait, azt írták: ezzel megfosztják ettől a lehetőségtől a jelentkezők 80 százalékát, hiszen mindenki másnak fizetnie kell a tanulás lehetőségéért.

Utaltak arra is, hogy a magyar közoktatás egyik legkomolyabb gondja a szelektivitás, a gyerekek társadalmi helyzetétől függő, az iskoláztatás korai szakaszától megfigyelhető kiválasztási mechanizmus. Ez jelenik meg most véleményük szerint a felsőoktatásban is, azaz, aki tehetős családba született, tanulhat egyetemen, főiskolán, akinek „nem futja a tanulás díját megfizetni”, még ha tehetsége alapján ott is lenne a helye, nem mehet. 

A HAT szerint drámai jövőt vetít előre a kormányzati döntés. Rámutattak arra, már most sok magyar fiatal kezdte meg tanulmányait külföldi egyetemeken, főiskolákon. Ha ehhez hozzá számolják azokat a magasan képzett szakembereket, akik az elmúlt két évben a jobb élet reményében hagyták el az országot, tapasztalható: drámai veszteség éri a hazát. Ez a folyamat csak rendkívüli erőfeszítésekkel lesz visszafordítható – értékelik.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2012. december 06. 21:25
A drámai jövő már 1988-ban elkezdődött. Ég és föld különbség van a rendszerváltás előtti és utáni egyetemi tanárok szakmai színvonalában. Amióta el lehet menni (külföldre, iparba) csak a selejt maradt tanítani, azóta meg egyszerűen kihalnak a nagy öregek. Ami maradt mostanra az a tandíj negyedét sem éri meg, erre még megfejelik röghözkötéssel?
laci0011
2012. december 06. 16:11
Ugatnak itt a rezsimkutyák a napi gumicsontjuk felett,orbánék meg talicskázzák ki az orruk előtt a hazát a saját nemzeti offshorkjaikkal.
nyugalmazott tanár
2012. december 06. 15:46
Drámai ennek a balliberális politikai fedőszervezetnek a szereplése.
kulakman
2012. december 06. 15:09
Mesterembereket oktassatok a jövőnek, mert nem lesz aki lecseréljen egy vízcsapot a sok okosnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!