Alkotmányellenes az önkényuralmi jelképek viseletének tiltása

2013. február 19. 18:38

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az önkényuralmi – nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos – jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust kedden.

2013. február 19. 18:38
Az Ab MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az önkényuralmi jelképek büntetőjogi fenyegetettsége az emberi méltóság és az alkotmányos értékrend védelme érdekében indokolt lehet, ám a jelenlegi Btk.-szabályozás túl tág, nem kellően világos és körülhatárolt, mivel a jelképhasználatot általában rendeli büntetni, jóllehet a célzatnak, az elkövetés módjának, vagy a kiváltott eredménynek a figyelembevétele az egyes szimbólumok esetében elengedhetetlen lehet.
 
A szabályozásnak ezek a jellegzetességei sértik a jogbiztonság követelményét, és aránytalanul korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az alaptörvény-ellenes rendelkezést az Ab 2013. április 30-i hatállyal semmisítette meg, és döntése kiterjed az új Btk. még hatályba nem lépett rendelkezésére is.
 
Az Ab keddi határozatával eltért saját, 2000-ben meghozott határozatától, amelyben még alkotmányosnak találta a Btk.-paragrafust. Ennek kapcsán a testület hivatkozott a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2013. február 25. 18:22
Be lehetne tiltani az önkényuralmi jelképeket, viszont ki kellene kérni a jobboldali és baloldali szervezetek véleményét, hogy konkrétan melyeket, hiszen jobboldal és baloldal ma is létezik. A vörös csillaghoz például ragaszkodhatnak a szociáldemokraták, hiszen nem elnyomó szervezetek is használták tiltakozva a munkásság elnyomása és a gyerekek egykori ??? kizsákmányolása ellen.
Thomas Müller
2013. február 20. 08:47
Én is egyetértek ezzel, Amerikában is használhatók ezek a jelképek, pedig az egy elég liberális demokrácia. Mondjuk a vörös csillag kissé zavaró lehet, dehát kommunisták eddig is voltak, és terjesztették a hülyeséget (pl. Moldova). Remélem, jól megverik majd ezeket a komcsikat a hazafiak. Azt nem tudtam, hogy az SS-jelvény is tiltott volt eddig.
korona
2013. február 20. 08:36
Mindenféle jelkép, irodalmi alkotás, dal, vers és egyéb tiltása egy orbitális marhaság! Vagy szabad az ember vagy nem az. A zsidók két eszközzel tudnak csak egzisztálni a világban: a pénzzel (lehetőleg arany legyen és tilalmakkal. A pénz ma érték, holnap nem. Az arany elveszíthető, elherdálható. A tilalom meg olyan, hogy minél jobban tiltanak valamit, annál inkább kívánatosabb. Olyan érzésem van már egy ideje, hogy a zsidó világhatalom HANYATLIK. Vajon melyik gój áll a zsidó oldalra ingyen? Egyébként a korrupciót is a zsidók találták fel. Amit főztek, egyék meg. Mi, mint keresztények, mindenképpen tekintsük a zsidókat EMBEREKNEK, ne úgy, mint ők bennünket, gójokat. Éljünk EGYMÁS MELLETT békében.
Felebarát
2013. február 20. 00:51
2-en nem értettek egyet..legalábbis a különvényekből ez jön le
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!