Köznevelési államtitkár: Minden elsősnek lesz helye

2013. április 09. 17:47

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint minden első osztályos gyermek zavartalan iskolakezdéséről gondoskodik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

2013. április 09. 17:47

Az államtitkárság MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a tankötelesség szabályainak változása nem okoz kezelhetetlen növekedést az első osztályosok számában. Tavaly 100 182 gyermek kezdte meg az iskolai tanulmányait, a köznevelés rendszere azonban mintegy 120 ezer fő befogadására már most képes. Kiemelték: az agglomerációs zónában lévő és a jó hírnévnek örvendő vagy éppen divatos intézmények túljelentkezés esetén eddig is sorsolással döntöttek a felvételről. Mivel a felvételkor a körzetben élő gyerekek elsőbbséget élveznek, az oktatásirányítás előtt nem ismeretlen az a „kreatív gyakorlat”, amikor is más kerületekben, településen élő családok a kiszemelt iskola körzetébe jelentik be gyermeküket. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a beiratkozás lezárása után összesíti az adatokat, és jelzi az államnak, valamint a működtetésért felelős önkormányzatoknak az esetleges férőhelyhiányt, hogy orvoslására közösen keressenek megoldást.

A tényleges iskolakezdésnél - csakúgy, mint korábban - nem az életkor, hanem az iskolaérettség a meghatározó, így az óvoda vezetője vagy a vizsgálatot végző szakértői bizottság javaslatára a gyerekek óvodai nevelésének ideje egy, kivételes esetekben két évvel meghosszabbítható. Az iskolaérettségi vizsgálat szigorú szakmai protokoll szerint zajlik, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben kizárólag a gyermek érdekeit szolgálja. Egy iskolaérett gyermek számára ugyanis az óvodai idő meghosszabbítása legalább annyira káros, mint az idő előtti iskolakezdés. A cél, hogy a gyermek a fejlődésének leginkább megfelelő közegbe kerüljön – írták.

Korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a köznevelési törvény módosítását, az eddigi maximális osztálylétszámtól való eltérés lehetőségét kezdeményezte az általános iskolai túljelentkezések kezelése érdekében. Marekné Pintér Aranka, a központ elnöke március 28-án az MTI-nek elmondta: elsősorban a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés, nincs elegendő hely. Ennek oka, hogy sok szülő szívesen tartotta vissza gyermekét hétéves koráig az óvodában, ugyanakkor új törvényi szabályozásként belép a hatéves kortól való iskolába lépés kötelezettsége. Ezért tapasztalható az elsőévesek számában növekedés - mutatott rá.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2013. április 09. 22:44
Mar keszulnek az emeletes iskolapadok...
bini
2013. április 09. 19:21
Jó, a szülök ügyeskedtek eddig is. Kiváncsi lennék kik voltak akik képesek voltak a gyereket is más körzetbe átjenteni, hogy ne a körzeti iskolába kelljen beíratni. Azért van elképzelésem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!