MÁV: béremelés lesz, demonstráció nem

2013. augusztus 22. 19:49

Megállapodtak a béremelésről a MÁV-nál, így elmarad a péntekre tervezett demonstráció. A megállapodás szerint a vasutasok 2013. július elsejéig visszamenőlegesen 2,4 százalékos alapbéremelést kapnak, amelyet a szeptemberi bérekkel, október 10-ig fizet ki a cég.

2013. augusztus 22. 19:49

Mivel létrejött a megállapodás, a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) nem demonstrál pénteken – közölte a VASZ az MTI-vel, miután csütörtökön délután megszületett az egyezség.

A munkáltatók vállalták, hogy 2014. június 30-ig a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket nem hoznak, csoportos létszámcsökkentést nem hajtanak végre. A megállapodást a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., MÁV-Gépészet Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt. írta alá.

A MÁV Zrt. ugyanakkor vállalta, hogy a MÁV Vagyonkezelő Zrt., a MÁV Ingatlankezelő Kft., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV KERT Kft., a MÁV Vasútőr Kft. munkavállalói körében is ezzel megegyező elvek alapján és mértékben hajtják végre a bérfejlesztést.

Arról is megállapodtak, hogy a nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér 0,5 százalékának megfelelő havi tagdíj-kiegészítést biztosítanak a munkáltatók 2013. október elsejétől.

A VASZ emlékeztet arra, hogy 2013. július 8-án bruttó 25 ezer forintos egyszeri kifizetésben állapodott meg a MÁV csoport és a VASZ vezetése, amit a munkáltató július 12-ig át is utalt a munkavállalók számlájára. Ez az összeg az idei bérfejlesztés első negyedéves részletének felelt meg.

A MÁV közleményében megerősítette, hogy a csütörtöki megállapodás alapján 2,4 százalékos alapbéremelést hajt végre az anyavállalat, valamint a teljes körű konszolidációba bevont 11 leányvállalat mintegy 35 ezer munkavállalójánál. A munkáltató elsődleges célja a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása.

A MÁV törekvéseinek támogatottságát mutatja, hogy a megállapodásban a szakszervezetek is – partnerként – vállalták, hogy 2014. június 30-ig nem veszélyeztetik a munkabékét – hangsúlyozta közleményében a vasúttársaság.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemzeti Mutyikos
2013. augusztus 23. 11:42
gasko nertars a zsebben. par millioert megvettek meg par eve, azota orban kitartottja.
nyugalmazott tanár
2013. augusztus 23. 07:33
"MÁV: béremelés lesz, demonstráció nem" Nagyon rossz idők járnak mostanában a maffiabaloldalra. - nő a GDP, - alacsony az infláció, - Növekedtek a reálbérek, - most meg a vasutasok... - sikeresek az egyetemi felvételéik, - beindul a pedagógus életpálya model, jelentősen nőnek a bérek, ... Hát akkor hogy fogják visszaszerezni a hatalmat? Pedig a baloldalon mindenki teszi a dolgát, mindent elkövetnek a győzelem érdekében. Folyamatosan egyeztetnek, osztozkodnak, a zsíros állásokon és a hatalmi posztokon már meg is egyeztek.
=nessuno=
2013. augusztus 22. 20:49
Zsarolópotenciáljuk irigylésre méltó változatlanul...:(
liberálzöld.
2013. augusztus 22. 20:39
Látjátok pedagógusok? Ha lenne gerimcetek ti is pénzt kapnátok sorozatos átqrás helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!