Perelnek a kötelező sárgásítás miatt a taxisok

2013. szeptember 16. 11:21

Pertársaságot alapított több száz taxis, mert nem értenek egyet azzal, hogy minden taxinak kötelezően sárga színűnek kell lennie. A taxirendelet többi pontjával, így a tarifaemeléssel nincs bajuk.

2013. szeptember 16. 11:21

A pertársaságba tömörült több száz taxis a héten véglegesítik a keresetet, és beperelik a fővárost – mondta a Népszabadságnak Mester Csaba, a taxisok ügyvédje. A fuvarozók néhány hete jelentették be, hogy törvényes keretek között mindent megtesznek a kötelező sárgásítás ellen. A pertársasághoz korábban mintegy 500 taxis jelezte csatlakozási szándékát, velük folyamatosan írják alá a szerződéseket, de azóta a lap szerint további 150-200 sofőr is csatlakozna, így nekik újabb napokat kell biztosítani a papírok aláírására. A tervekkel ellentétben ezért csak ezen a héten nyújtják be a keresetet.

Az ügyvéd hangsúlyozta: nem az egész taxirendelet támadják, arra nincs is okuk, csak a kötelező, egységes sárga színre vonatkozó pont ellen nyújtanak be keresetet. A beadványt arra alapozzák, hogy az előírt színezéssel a főváros korlátozza az egyéni tulajdonhoz való jogot, illetve sérti a rendelkezési jogot is. Mester Csaba szerint a főváros nem tudja valós közérdekkel indokolni a taxisokkal szemben támasztott elvárásokat. A bíróságtól azt is kérik, hogy a per ideje alatt függessze fel a taxirendelet színezésre vonatkozó pontját. A pert soron kívül szeretnék lefolytatni, indoklásuk szerint azért, mert közérdekről van szó, illetve igen nagy számú a pertársaság.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2013. szeptember 16. 20:02
"Figyelj, ez egy vállalkozás. A vállalkozásokra tartoznak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, különben nem üzemeltetheti a vállalkozását." Nagyon helyes. Nekem azok a szabályok tetszenek a legjobban, mellyel a vállalkozókat meg lehet szívatni. A kötelezően sárgára festés ebbe a kategóriába tartozik. A rendeletet kiötlőknek ugyan van némi fantáziájuk, de ha hagyták volna egy kissé jobban szárnyalni is, akkor a taxik nemcsak egyszínűen sárgák, hanem mondjuk piros pöttyökkel. Méghozzá szabványosított méretű pöttyökkel, a nagyobb rend kedvéért.
Krupp Skya
2013. szeptember 16. 18:14
Kínában még a taxisok is sárgák.
Krupp Skya
2013. szeptember 16. 18:01
Szerintem vörös szín kellett volna, és Dániel Péter alakíthatna egy taxit vörösre festő ZRT-t.
vigyor
2013. szeptember 16. 16:59
Háááát, mennyi idő is állt a rendelkezésre? Kb. másfél év? Asszem ennyi időnek elég kellett volna legyen arra, hogy sikerüljön megfelelniük a rendeletnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!