Télre is marad Magyarországon a gólyák egy része

2013. november 12. 11:43

Furcsa mód a Magyarországon telelő gólyák túlélési esélye nagyobb, mint útra kelő társaiké, akiknek kétharmada elpusztul a vonulás során.

2013. november 12. 11:43

A klímaváltozás miatt később kiköltött gólyák – mivel repülni még nem tudtak – Magyarországon maradtak télire. Aztán annyira megszokták az itteni telelést, hogy később akkor sem mentek már el, amikor tehették volna.

A körülményekhez alkalmazkodtak, például a kéményen éjszakáznak, így melegítik magukat.

A gólyák 99 százaléka ugyanakkor még mindig útra kell, ugyanakkor furcsamód az ő esélyük kisebb a túlélésre, mint itthon maradt társaiké. Kétharmaduk ugyanis elpusztul a vonulás során, többnyire a villanypóznák okozta áramütések miatt.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. november 13. 08:17
Na ballibek, erre varrjatok gombot! Már a gólyák is inkább itthon telelnek, mint külföldön. Mi ez, ha nem siker?! :D
antioxi
2013. november 12. 21:04
Fagyálló magyar gólya fajta
MacElek
2013. november 12. 20:04
Összezavarodott a biológiai órájuk. Mert ma tavasszal is hóvihar van, és ősszel is kánikula, és ez akár hetente át is csaphat az ellenkező szélsőségbe bármikor.
celkereszt
2013. november 12. 12:42
"A klímaváltozás miatt később kiköltött gólyák – mivel repülni még nem tudtak – Magyarországon maradtak télire. " Na, ezt most nem értem! Miért kelnek ki a gólyák később a klímaváltozás miatt? Persze már 2007-be sem volt szokatlan jelenség. http://www.pecsistop.hu/tudomany/a-telelo-golya-nem-ritka-jelenseg/3536/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!