Elitcsapatba került a Magyar Honvédség kecskeméti Puma százada

2014. június 25. 09:29

A Magyar Honvédség kecskeméti Puma százada teljes jogú tagjává vált a NATO egyik legrangosabb repülőszövetségének, a Tigernek.

2014. június 25. 09:29

A Magyar Honvédség idén harmadik alkalommal vesz részt repülőgépekkel a NATO Tiger Meet elnevezésű gyakorlatán. A 2009-es gyakorlaton nyújtott teljesítmény és az összes részt vevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján a kecskeméti Pumák akkor előfelvételt nyertek a Tigrisek közé. A teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet megkapni és folyamatos jelenléttel lehet fenntartani.

A németországi Schleswig-Jagel repülőbázison június 16-án kezdődött, péntekig tartó nemzetközi gyakorlaton a magyaroknak megszavazták a teljes körű tagságot, így az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma századának – huszonkét másik tag mellett – szavazati joga van a szövetség jövőjéről szóló döntésekben – írta a HM.

Az évenkénti találkozó fő célja a légierők közötti együttműködés elősegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása.  A gyakorlaton olyan körülmények között hajtják végre az összetett feladatokat, amelyeket valós harchelyzetek tapasztalatainak felhasználásával terveztek meg. 

A gyakorlatra azokat a repülőszázadokat hívják meg, amelyeknek a századjelvényében valamilyen nagymacskafaj szerepel. Az idei rendezvényen Csehország, Lengyelország, Hollandia, Belgium, Törökország, Franciaország, Svájc, Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Norvégia, Görögország, Portugália és Magyarország katonái vesznek részt.

A mostani gyakorlaton a kecskeméti repülőbázis öt Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 katonával vesz részt, és a pilóták olyan feladatokat gyakorolnak, amelyeket a magyar légtér nem tesz lehetővé. Repülnek tenger felett, nemzetközi kötelékekben, és komoly taktikai feladatokat is végrehajtanak – olvasható a HM közleményében.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. június 25. 14:55
http://www.youtube.com/watch?v=QScxSMWOT-c
bsandor
2014. június 25. 10:55
sok sikert,nehéz lesz,tapasztalatból mondom,személy szerint a legrafináltabb kinzásnak az alvatlanságot tekintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!