Rövidebb menekültügyi eljárást akar a Fidesz

2015. január 25. 13:19

Pár napra csökkentené a menekültügyi eljárást a Fidesz az ún. biztonságos harmadik országból érkezett menedékkérők esetében. Kósa Lajos szerint aki ilyen államból érkezik, azt akár „azonnal vissza lehet fordítani”. Szerinte új EU-s menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait.

2015. január 25. 13:19

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat – közölte Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, és így aki ilyen – a kormány által listázott – államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár „azonnal vissza lehet fordítani” – mondta a politikus.

Hangsúlyozta azt is, fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait. Ugyanez a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok álláspontja – mondta Kósa Lajos, aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként kapcsolatfelvételt kezdeményez az érintett országok parlamenti szakbizottságaival egy közös állásfoglalás kialakítása érdekében. Ennek alapján azután együtt fordulhatnának Brüsszelhez – közölte.

Ha nem kezeljük most a problémát, akkor adott esetben egy olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek nyilvánvalóan a szélsőjobboldali politikai erők a haszonélvezői” – emelte ki. A Fidesz alelnöke kérdésre jelezte, a mostani sajtótájékoztatót akkor is megtartotta volna, ha nem történnek meg a néhány héttel ezelőtti párizsi terrorcselekmények, mert európai jogharmonizációs okokból mindenképpen módosítani kell a menekültekkel kapcsolatos eljárásrendet.

A magyar adatokról szólva kifejtette: az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége „megélhetési menekült” – folytatta –, amit az is mutat, hogy 2014-ben a 42 ezerből csak 500-an kaptak menekültstátust. Hozzátette azt is, hogy a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka „iszlám identitású”, többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön.

Kósa Lajos megjegyezte, mindennek a tavalyi költségei több mint ötmilliárd forintot tettek ki. Kérdésre arról is beszélt, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kzs2
2015. január 25. 16:02
retek klub ebből mennyi egyéni tragédiát tud forgatni ... nem fogják tudni győzni, megírni a forgató könny(v)eket ....
radical
2015. január 25. 15:28
Dehogy is tartott volna most sajtótájékoztatót a bevándorlásról ha nincs a Párizsi esemény! Akkor lapítanának mint szar a fűben! Most csak azért vették elő ezt a valóban súlyos kérdést mert a Jobbikhoz átpártolt szavazókat valahogy megpróbálják visszacsalogatni! Csak hát a Jobbik erről a kérdésről is már évekkel ezelőtt beszélt és benne is volt a 2010 és 2014-es választási programjában! Akkor miért nem volt fontos kérdés ez a Fidesz számára? Köpönyegforgató kaméleonok!Mindent csak a népszerűségért!
illesl
2015. január 25. 14:57
Nagyon helyes.... Azt figyeltem meg, ennek a libsi csapatnak hetente legalább két téma kell, amin hangosan rágódhatnak. Az elmúlt heti nyavalygás témája: Orbán Viktort megalázta Juncker a "kirángatással", a másik most a menekültek. Viszont nem hallottam semmiféle jó kis tüntetésről, blokádról! Egy kis jó tünti szeretnék, valahol egy kis jó blokádot! Annyira üres az élet ezek nélkül...
bdi
2015. január 25. 13:58
Pár ezer menekült (meg a várható politikai profit) miatt, a menekültügyi eljárás lesz az egyetlen, ami olajozottan működik az országban. A legsimább perek sem szoktak 3-5 év alatt jogerőig érni, megkeserítve milliók életet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!